AFERA BORDEL Načelnik Murtera u novim problemima, iz hotela tvrde: ‘Mi račune kakve vam je pokazao Turčinov ne izdajemo‘

14.07.2022. 11:37:00

Načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov u austrijskom je bordelu na službenu karticu općine potrošio 1560 eura

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku trebalo bi odgovoriti na pitanje je li načelnik općine Murter, Toni Turčinov "peglanjem" službene kartice u austrijskom bordelu počinio kakvo kazneno djelo. Naime, trošenje javnog novca u privatne svrhe moglo bi, prema mišljenju koje je Telegramu iznio odvjetnik Branko Šerić, predstavljati elemente kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Turčinov je sa službenom delegacijom otišao u Austriju, no u slobodno vrijeme je posjetio austrijski La Cocotte i na službenu karticu Općine Murter potrošio 1560 eura.

Pošto je Telegram to otkrio, načelnik se pravdao kako je slučajno javni novac potrošio u bordelu i tvrdio da je pomiješao kartice i račun platio poslovnom, umjesto privatnom karticom.

Kad je shvatio grešku, pojašnjavao je dalje, vlastitim je sredstvima platio smještaj na poslovnom putu koji je trebala podmiriti Općina i tako obeštetio proračun.

Telegramu je poslao račun za smještaj općinske delegacije u klagenfurtskom hotelu Schlosswirt Ebenthal, koji je, tvrdi, platio vlastitim novcem. Isti račun predao je i u svoju Općinu, kao dokaz troškova.

Telegram je, međutim, kontaktirao hotel, poslali su mu presliku računa koji im je dostavio Turčinov i dobio odgovor da oni takve račune ne izdaju. Novinari su stoga zaključili da je riječ o krivotvorini, a odvjetnik Šerić im je rekao da bi posrijedi moglo biti i kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku uputili smo upit hoće li se pozabaviti ovim slučajem, te nalaze li u svim do sada objavljenim informacijama povod za izvide o eventualnom počinjenju kaznenih djela. U usmenom razgovoru dobili smo obećanje kako će nam promptno odgovoriti. Odgovor ćemo objaviti čim stigne.

Poziv na ostavku

Karlo Klarin, predsjednik Županijske organizacije SDP-a, partnera Nezavisne liste Marka Jelića u županijskoj ‘ćušpajz koaliciji’, priopćenjem za javnost traži od Tonija Turčinova da podnese ostavku na funkciju načelnika Općine Murter-Kornati, onu koju je zapravo oštetio, te da se tada stvarno povuče iz javnosti u političku mirovinu. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Nakon niza nespretnih objašnjenja o trošenju proračunskih sredstava načelnik općine Murter-Kornati jučer nas je počastio odlukom da se povuče iz javnosti te je dao ostavku na mandat u županijskoj skupštini! Kako se to jedan načelnik općine može povući iz javnosti i zašto samo ostavka na mandat u županijskoj skupštini?

Ovim putem tražimo od načelnika općine Murter-Kornati Tonija Turčinova da se stvarno povuče iz javnosti i da ostavku na onu funkciju koju je zapravo oštetio, a to je funkcija općinskog načelnika i da nakon toga ode u političku mirovinu.

Podsjećamo da su i veće funkcije napuštane radi korištenja službenih kartica. Tako je 2015. godine ministrica Zlatar Violić napustila svoju funkciju ministrice kulture i nakon toga nestala iz javnosti.

Brine nas također i pitanje s kakvim to „potencijalnim gostima i domaćinima“ načelnik sastanči u bordelu u Austriji od jedan do tri ujutro te kako mu se desi da tri puta provuče krivu karticu?

Učinjenu proračunsku štetu načelnik je nevješto pokušao anulirati navodnim plaćanjem nekih drugih računa svojom karticom, umjesto vraćanja novca u proračun u istom iznosu, a kasnije zataškati i krivim knjiženjem stavki u proračunu što dovodi u pitanje zna li načelnik uopće upravljati proračunom, tj. da li svjesno krši zakon traženjem da se troškovi proračunskog novca krivo knjiže.

I na kraju šteta nije samo proračunska, već i moralna i politička. Razina ove afere je iznad obične pogreške, već je učinjen niz grešaka, a cilj je očito bio da se zataška gdje je načelnik bio, što je radio i čiji je novac trošio. Stoga bi jedini logični potez, umjesto ovih mazanja očiju o povlačenju iz javnosti i ostavki na vijećnička mjesta, bio odlazak s funkcije općinskog načelnika.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Ivanka Toma

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.