Američki general o isporuci ruskog ‘Pancira’: Od koga Srbija smatra da se treba braniti?

23.02.2020. 12:48:00

Bivši glavni zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi, general Frederick Ben Hodges upitao je povodom isporuke Srbiji prvog dijela ruskog PZO sustava Pancir, od koga Srbija smatra da se treba braniti, preneo je Glas Amerike.

“Pitam se čemu li ovi sustavi služe? Od koga Srbija smatra da se treba braniti? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu prijetnju Srbiji”, rekao je Hodges za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, Srbija bi na mnogo bolji način mogla da ulaže dragocjena sredstva, izgrađuje infrastrukturu i otvara radna mjesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo vjeru u bolju budućnost. “Umjesto što kupuje skupe oružane sustave protiv nepostojećih prijetnji iz zraka”, ocijenio je on.

Vrijednost koju je Srbija platila Rusiji za raketni sustav “Pancir S” nepoznata je javnosti. Na svjetskom tržištu vojne opreme jedan raketni sustav tog tipa košta između 13 i 14,6 milijuna dolara, u zavisnosti od verzije, dodao je Glas Amerike.

Hodges je rekao da države imaju pravo izbora dobavljača vojne opreme i oružja.

“Svaka država ima pravo da nabavlja oružje po vlastitojoj volji. Volio bih da vidim i da se druge zapadne države uključe u konkurenciju u osiguranju onoga što Srbiji treba. Srbija ima i drugih prijatelja i mogla bi da postigne mnogo više od potpune zavisnosti od Rusije”, podvlači Hodges.

Srpski ministar obrane Aleksandar Vulin potvrdio je da je na batajnički aerodrom “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” iz Rusije isporučen prvi dio sustava protuzračne obrane “Pancir S1”.

Sporazum o nabavci baterije sustava “Pancir” Srbija i Rusija zaključile su 2019. godine.

Artiljerijsko-raketni sustav za protivzrakoplovna djelovanja “Pancir S1” namjenjen je za protuzračnu obranu objekata od izviđanja i djelovanja iz zračnog prostora, kao i za zaštitu PZO postrojbi i drugih sredstava ratne tehnike.

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.