AMERIČKI NOSAČ AVIONA Kakvo prostranstvo, čudo ljudskih ruku... Iznenadit ćete se prosjekom godina posade

07.11.2022. 18:50:00

Pod Marjan su stigli direktno s NATO-ove vježbu "Neptune Strike 22" u vodama Mediterana
- Nakon nekog vremena dobijete rutinu i osjećate ovo kao svaki drugi posao. Međutim, za razliku od drugih, ovdje nemate pravo na pogrešku – kaže pilot John Masslett za Slobodnu Dalmaciju.

Ovaj 30-godišnjak iz Sjeverne Karoline član je posade američkog nuklearnog nosača "George H.W. Bush" (CVN 77) i pripadnik 7. eskadrile za elektronički napad.

Pred Splitom usidren od prošlog četvrtka, na čeličnoj grdosiji iz sastava čuvene Šeste flote, na kojoj je točno 4930 vojnika i osoblja svih profila, od visokorangiranog zapovjednog kadra do običnih mornara, kuhara i čistača. Pravi mali grad uvijek spreman na akciju.

Pod Marjan su stigli direktno s NATO-ove vježbu "Neptune Strike 22" u vodama Mediterana, kojom se provjeravala, kako je pojašnjeno, spremnost za odvraćanje i napad u Euroatlantskom području. Tijekom njezinog odvijanja do 28. listopada u zraku je bilo 80 zrakoplova, 14 brodova i oko 6000 osoblja iz 24 zemlje članice Saveza i pridruženih partnera, uključujući Finsku i Švedsku.

Split je značio odmor za posadu. I dok se u smjenama proteklih dana većina njih razmilila po gradu i Dalmaciji, novinari su u ponedjlejak pozvani u goste na nosač. Prvo prolazak kroz rigorozne mjere osiguranja u luci, a onda plovidba katamaranom do "Busha". Na prvu ruku, možda i zato što je bio okrenut "nosom" put grada, ne odaje dojam svoje veličine - dužine 333 i širine od 41 metra, ali već s prvim korakom u njegovu utrobu dobijate realnu sliku prostranstva. Jednom rječju – čudo, pogotovo što je ljudskih ruku djelo.

Sedmu silu najviše je interesila paluba, na kojoj je izložen dio supermoderne eskadrile. Bez velikih restrikcija moglo se prići svakom primjerku, opipati, zaviriti, fotografirati... Tamo su domaćini doveli i dvije najveće face u hijerarhiji, kontraadmirala Dennis Veleza, zapovjednik nosača, i kapetana Davea Pollarda. Iza obojice su impresivne vojničke karijere.

 

- Imamo osam eskadrila, dvije helikopterske, pet F/A-18 eskadrila. Svaka vjerojatno ima između 15 i 20 pilota. Ima i muškaraca i žena među njima. Spremni smo izvesti sve moguće zahvate. Rukovodimo se međunarodnim pravom i naš je cilj nastaviti vježbati i sudjelovati u događajima s našim NATO saveznicima i ostalim partnerima koji nam se odluče pridružiti. Spremni smo za bilo što i bilo koje izazove – raportirao je zapovjednik.

Velez je rođen u Portoriku, a nakon završene mornaričke akademije specijalizirao se u zrakoplovstvu i informatičkim tehnologijama. Služio je diljem svijeta, a kruna svega je bila u studenom 2021. godine kada je primljen u portorikansku vojnu Kuću slave. I on i Pollard puni su hvale za Hrvatsku i svoje ovdašnje kolege.

- Naša sposobnost da odvratimo agresiju i obranimo savez je jača kada radimo zajedno s našim saveznicima i partnerima poput Hrvatske – navodi kontradmiral.

-Naši mornari radili su i razmjenjivali iskustva s hrvatskim mornarima i ljudima tijekom našeg raspoređivanja. Nedavno je USS "Leyte Gulf" isplovio s hrvatskim raketnim brodom "Dubrovnik" tijekom NATO-ove aktivnosti motrenja "Neptune Strike". Ali što je najvažnije, hrvatska je Vlada osigurala prihvat za brojne naše avijatičare i zrakoplove na početku raspoređivanja, kada su morali biti preusmjereni zbog vremenskih prilika. To govori o hrvatskom duhu i imperativu odnosa u našoj kolektivnoj obrani – još je imao za reći kontradmiral.

- Svi članovi našeg tima imaju odgovornost predstavljati svoje obitelji, gradove, države i naciju s profesionalizmom i dostojanstvom dok uživamo u prilici istražiti sve što Hrvatska nudi – nadovezao se Dave Pollard.

On je stari splitski gost, jer je prije dvije godine ovdje već bio sa zapovjednim brodom Šeste flote "Mount Whitney", a u posjet mu je došla i obitelj. U međuvremenu je napredovao.

- Zahvalan sam što sam doveo gotovo 5000 mornara ukrcanih na brod "George Herbert Walker Bush" i da danas uživaju – poručio.

Koliko god bili posvećeni poslu koji rade i nosili nemalu odgovornost, posve je jasno da se radi o običnim, vrlo prijaznim ljudima. Tako se Velez, koji iza sebe ima 31 godinu staža, nije libio reći da ima trenutaka kada osjeti nostalgiju za obitelji i prijateljima, ali onda u pomoć priskaču moderene tehnologije poput video razgovora i slično. A Pollard se pohvalio i da dan danas zna osjetiti istu onu strast s početka kada sjedne za cockpit F-18.

- S ove dužnosti vidim sve, od vrha do dna. Izvrsna je prilika zapovijedati ratnim brodom, jer izvršavamo mnogo različitih poslova na njemu. Ovaj brod je grad i sve što vi radite u Splitu, mi radimo ovdje na brodu. Zdravstvo, zubari, dućani, 18.000 obroka dnevno i 1000 letova - veli Pollard.

Ono što također upada u oči jest puno mladog svijeta na brodu. Službeni je prosjek 25 godina. I da, žene i muškarci su brojnošću tu negdje.

Pilotkinja helikoptera Sarah Huston trenutačno ne leti i angažirana je baš na palubi, gdje pruža potporu pri uslijetanju i slijetanju zrakoplova. Upravlja i hangarom, gdje joj je zapovjedno podređeno 120 vojnika i mornara.

- Kada sam prihvatila ovaj posao, mislila sam da će biti jednostavno. Kao, samo pritisnem dugme i avion će poletjeti. No, ima mnogo računanja kako bi bili sigurni da je katapult sigurno postavljen. To ovisi o tome koliko su teške letjelice, kakvo je vrijeme i slične stvari – strpljivo je pojašnjavala 26-godišnja Sarah.

 

Iznad nje, kojih par katova više, na zapovjednom mostu i tik uz zapovjednika je još jedna žena, Valajah Jackson. I dok s novinarima priča, svako malo joj pogled bježi na neki od radara ili sigurnosnih kamera.

- U Splitu sve protječe u najboljem redu. Nikakvih problema od kada smo ovdje nismo imali. Dapače, imali smo vremena uživati u gradu i njegovim ljepotama. Osobito me dojmila Katedrala. Iako je lila kiša taj dan, stvarno smo uživali. Zemlja vam je prelijepa – sipala je komplimente.

Razumljivo, posada nosača ne otkriva koja im je sljedeća destinacija. Ponedjeljak im je bio zadnji dan posjeta. Kada je drugi američki ponos, nosač "Harry S. Truman" u veljači ove godine iznenada napustio Split, za par dana počeo je rat u Ukrajini. Valjda sada neće još negdje zapucati?! 

Izvor: jutarnji.hr/Foto:N1

Izvorni autor: N1 Zagreb

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.