AUSTRIJA I SLOVAČKA IDU U PUNI LOCKDOWN: Covid potvrde nisu pomogle!

25.11.2021. 10:51:00

Slovačka vlada u srijedu je donijela odluku i odobrila dvotjedni ‘lockdown’ zbog rekordnog porasta zaraze koronavirusom.

Premijer Eduard Heger izjavio je da će mjere koje stupaju na snagu u petak biti usmjerene na sve – i necijepljene i cijepljene, prenosi AP.

Slovački čelnici ranije su, inspirirani susjednom Austrijom, predložili nacionalni ‘lockdown’ u trenutku kada bolnice diljem niza zemalja članica Europske unije dolaze na rub svojih mogućnosti usred rekordnog porasta zaraze koronavirusom.

Vlada je sada najavila zatvaranje kafića, restorana i neprehrambenih dućana od četvrtka, dok će škole i dalje održavati nastavu.

“Nova procjena slijedi za deset dana”, precizirao je ministar gospodarstva Richard Sulik novinarima.

“Vlada je odobrila ograničenja za sljedeća dva tjedna”, izjavio je ministar.

Osim za neke iznimne slučajeve, stanovnici će moći izlaziti iz kuća samo zbog kupovine osnovnih namirnica, posla, škole ili posjeta liječniku, rekli su dužnosnici. Šetnje u prirodi također će biti dopuštene.

“Škole će se zadnje zatvoriti, Želimo da ostanu otvorene”, precizirao je Sulik.

Slovačka je u utorak registrirala više od 10 tisuća novozaraženih koronavirusom po prvi put otkako je počela pandemija, dok je broj hospitalizacija dosegao, prema ministarstvu zdravstva, “kritičnu točku”.

Premijer Eduard Heger rekao je kako je nužno djelovati “odmah”.

“To je nepopularna mjera, ali apsolutno neizbježna”, rekla je predsjednica Zuzana Caputova u utorak nakon posjeta velikoj medicinskoj ustanovi prijestolnici Bratislavi.

Caputova je rekla da je ono što je vidjela u Sveučilišnoj bolnici u Bratislavi “bilo tragično, užasno”.

“Stručnjaci su posve jasni. Neophodno je ograničiti mobilnost ljudi, trebamo izolaciju… Nažalost, to je mjera koja mora zahvatiti svakoga od nas”, rekla je.

Slovačka je u petak prijavila 9.171 novi slučaj zaraze, nadmašivši prethodni rekord od 8.342 postavljen samo nekoliko dana ranije.

U ponedjeljak su uvedena nova ograničenja usmjerena na necijepljene, a koji nemaju dokaz da su nedavno preboljeli covid-19, kojima im je zabranjen pristup svim trgovinama s nenužnim asortimanom proizvoda te trgovačkim centrima.

Također im nije dopušteno prisustvovati javnim događajima ili skupovima te se moraju testirati dva puta tjedno kako bi mogli na posao.

Broj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19 porastao je u ponedjeljak za 161 na 3.182, što je znatno iznad razine od 3000 kreveta, koju slovačko ministarstvo zdravstva smatra kritičnom. Također, rečeno je da više od 82 posto pacijenata nije u potpunosti cijepljeno.

Sa svega 45,3 posto stopa procijepljenosti u Slovačkoj jedna je od najnižih u EU, znatno ispod prosjeka Unije od 65,5 posto.

Nacija od 5,5 milijuna stanovnika registrirala je 621.423 slučaja infekcije te 13.985 smrtnih slučajeva.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/Vienna - Austria

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.