AUSTRIJA NA PREKRETNICI: Od petka uvodi strože mjere protiv širenja koronavirusa

19.10.2020. 21:33:00

Zbog povećanog broja novozaraženih Austrija od petka uvodi strože mjere protiv širenja koronavirusa koje se prije svega odnose na pravila o okupljanju, priopćila je vlada u Beču u ponedjeljak.

„Mi smo svjesni da su ove mjere nepopularne ali su nužne“, rekao je austrijski kancelar SebastianKurz (Austrijska narodna stranka, ÖVP) nakon sastanka vlade.

On je objasnio kako će sljedeći mjeseci iziskivati od svih građana Austrije napore kako bi se kontroliralo širenja virusa.

„To će biti izvanredni mjeseci ali što smo složniji i što više pojedinaca bude poštivalo mjere to ćemo bolje proći kroz ovu fazu“, rekao je Kurz i dodao da će se Austrija, ako se ne zaustavi trend rasta broja novooboljelih, suočiti s brojem od 6.000 novozaraženih dnevno.

„Mi moramo učiniti sve kako bi spriječili novi lockdown“, zaključio je austrijski kancelar predstavljajući strože mjere.

Nove mjere koje stupaju na snagu se odnose na okupljanje osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru. Tako je ubuduće dozvoljeno okupljanja najviše šest osoba u zatvorenom prostoru te dvanaest na otvorenom.

To vrijedi i za ugostiteljske objekte pri čemu će restorani i gostionice s više od 50 sjedećih mjesta morati donijeti poseban sigurnosni koncept.

Odluke o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, o čemu se proteklih dana raspravljalo, ostavljene su na izbor pojedinim saveznim zemljama koje mogu reagirati ovisno o razvoju situacije.

Od ovog pravila su izuzeti pogrebi gdje je broj okupljenih i dalje ograničen na 500 osoba.

Profesionalno organizirana okupljanja u zatvorenom su ograničena na 1.000 a na otvorenom na 1.500 osoba.

Od petka, pored dosadašnjih mjera nošenja maske, držanja razmaka i higijenskih pravila, vrijede i postroženi koncepti u ustanovama u kojima borave osjetljive grupe stanovništva poput staračkih domova.

„Više nema posjeta bez najava a predviđene su i zdravstvene provjere poput mjerenja temperature“, rekao je ministar zdravstva RudolfAnschober (Zeleni). On je istodobno odbacio navode po kojima se radi o izolaciji ovakvih ustanova. Hina

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.