Bauk: Načelnik Glavnog stožera je dobio Milanovićevu zapovijed da ne dolazi u sabor

18.10.2024. 17:07:00

Predsjednik Odbora za obranu Arsen Bauk (SDP) potvrdio je kako ga je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Tihomir Kundid, obavijestio da zbog zapovijedi predsjednika Zorana Milanovića ne može prisustvovati sjednici Odbora. Kundida su vladajući pozvali kao izvjestitelja o tehničkim aspektima misije NATO-a za sigurnosnu potporu Ukrajini (NSATU).

"Primio sam pismo načelnika Glavnog stožera u kojem me obavještava da zbog zapovijedi koju je zakonski obvezan provesti ne može doći na sjednicu koja se nastavlja u ponedjeljak u 13:30. Što se tiče daljnjih koraka, to je na vladajućima koji su ga pozvali. Ostale točke dnevnog reda možemo normalno raspraviti", izjavio je Bauk na konferenciji za novinare, komentirajući ponovnu zabranu predsjednika Milanovića da Kundid sudjeluje u radu Odbora.

Bauk je naglasio kako se zapovijedi ne komentiraju, nego provode. "Vlada ima svoj prijedlog, a zastupnici i predlagatelji, uključujući Ministarstvo obrane, ministra i dva državna tajnika, bit će tu da rasprave 12 predviđenih točaka. Politički i PR aspekti ostaju na onima koji o tome odlučuju."

Na pitanje je li predsjednik Milanović politizirao ili vršio pritisak na načelnika Kundida, kao što je to izjavio ministar obrane Ivan Anušić, Bauk je odgovorio da je, prema svom iskustvu iz vojske, naučio da se zapovijedi ne preispituju. "Predsjednik Republike izdao je zapovijed u skladu s Ustavom i zakonom. Pitanje je koliko Poslovnik Sabora dopušta da načelnik GS OS bude izvjestitelj za pojedinu točku jer on nije čelnik državnog tijela", dodao je Bauk. 

Bez obzira na sukobe unutar Odbora, Bauk je rekao da se o toj točki može raspravljati na plenarnoj sjednici u utorak.

Na pitanje o mogućem "ratu odbora", s obzirom na to da su vladajući ranije napustili sjednicu Odbora za obranu, a SDP bojkotirao sjednicu Odbora za vanjsku politiku, Bauk je to nazvao "poslovničkim nadmudrivanjem". Rekao je kako se sve odvija unutar okvira parlamentarne tradicije i prakse, te odbacio ideju o "ratu".

Bauk je također ocijenio da HDZ koristi ove situacije za promociju svog predsjedničkog kandidata Dragana Primorca, te očekuje da će slična događanja trajati sve do izbora.

Ministar obrane Ivan Anušić ranije je izjavio kako Milanović "mobingira Kundida i Oružane snage RH" te optužio predsjednika za "udar na institucije hrvatske države" i "zlouporabu položaja".

Izvor: PDN/Foto:Snimka zaslona

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.