'BOGDANOVAČKA KALVARIJA' Mladi glazbenici uglazbili su pjesmu HOS-ovca Ivice Jurčana napisanu '91.

14.12.2020. 15:56:00

Braća Kumerle uglazbili su ratnu pjesmu HOS-ovca Ivice Jurčana koju je on napisao još za vrijeme Domovinskog rata, nakon što se vratio iz srpskih logora, a prije mirne reintegracije. 

Naime, tada mu je srce tištila činjenica da su njegovi Bogdanovci sravnjeni sa zemljom i da su pod okupacijom jugo-srpske vojske.

Prošlo je vrijeme i 29 godina kasnije, u njemačkom gradu Essenu, održana je promocija filma "Štafeta smrti", u sklopu Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer. Tom prilikom braća Kumerle upoznala su Ivicu Jurčana, koji im je predložio da uglazbe njegov stari tekst iz rata.

U slobodno vrijeme Ivica svira bubnjeve i živi normalan obiteljski život

Bogdanovčanin Ivica Jurčan je hrvatski branitelj ratni vojni invalid, koji je stradao od protupješačke mine prilikom izvlačenja civila iz Bogdanovaca. Ostao je bez stopala, ali to ga nije spriječilo u sviranju bubnjeva. Upravo na ovoj pjesmi Jurčan je odsvirao bubnjeve. Sjeo je jedan dan u auto i iz Bogdanovaca za Zagreb snimiti bubnjeve, nije mu bilo teško.

Ostalo je prepustio braći Kumerle, koji su sljedećih nekoliko mjeseci tražili pravi zvuk i atmosferu. "Pregledavajući arhivske snimke koje nam je ustupio Ivica bolje sam si predočio te dane, prisjetio sam se uzbuna, pucnjeva i vijesti te sam odlučio tu atmosferu ilustrirati kroz produkciju glazbe i videa", kazao je Toni Kumerle.

"Istaknuo bih par činjenica o Bogdanovcima. Bogdanovci su hrvatsko šokačko selo, koje je 1991. g. sravnjeno sa zemljom. To selo je značajno jer je bilo jedina veza Vukovara s ostatkom Hrvatske, također vrijedi spomenuti da su se upravo u Bogdanovcima 10. ožujka 1991. okupili Vukovarci i branitelji Vukovara, pod vodstvom sekretara sekretarijata općine Vukovar Tomislava Merčepa. Tim događajem započinje ustrojavanje obrane Vukovara", nadovezao se Petar.

Bogdanovačka kalvarija

Tekst: Ivica Jurčan

Glazba: Toni Kumerle i Petar Kumerle

 

To lijepo selo

Slavonske ravnice

U njemu tiho

Pjevale su ptice

 

Bogdanovci moji

Šokačko je selo

Da u ratu živi

Ono nije htjelo

Taj rat nam donese

Neplodne ravnice

I u mome selu

Ne pjevaju ptice

 

Sa puškom u ruci

Vratit ću se kući

Izdajnički zlobniče

Iz njega se povuci

 

Zgarišta u njemu

Leševi što vrve

Da poklali nisu

To su riječi prve

Skupimo se braćo

Svi u jedan stroj

Bogdanovce odbranimo

Idemo u boj

Izvor: direktno.hr

Izvorni autor: lš/ElektroniumLab

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.