CULEJ PLENKOVIĆA STJERAO U KUT: Smije li ga izbaciti iz HDZ-a?

18.12.2019. 17:50:00

Prije nešto više od mjesec dana šaptom je pala družina iz zagrebačkog ogranka HDZ-a, koja se drznula po društvenim mrežama kritički progovarati o predsjedniku svoje strake Andreju Plenkoviću. Pokazao je Plenković tada ratoborno zube pa svoje dojučerašnje kolege iz stranke isključio na telefonskoj sjednici, bez prava da iznesu argumente i stajališta o onome što se pisalo u medijima, sličnom je metodom prvi čovjek HDZ-a eliminirao i Dadu Milinovića, međutim, nerijetko se priincipijelnom Plenkoviću dogodi da ustukne te da štiteći svoju poziciju, negdje pod tepih gurne vlastiti princip i dosljednost. Premda su HDZ-ovcima otkako traje kampanja za predsjedničke izbore puna usta zajedništva, koje je usmjereno ka pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović, prvi čovjek stranke ignorirao je činjenicu da se na skupu njenog rivala pojavio sin pokojnog predsjednika Tuđmana, inače, član stranke koji je dosta izravno kritizirao aktualno HDZ-ovo rukovodstvo. Uostalom, i sam je Škoro osim okršaja sa predsjednicom na skupu u Lisinskom dosta glasno, i dosta krtično komentirao upravo Plenkovića, što je u vladajućoj stranci protumačeno kao udar HDZ-ove konzervativne margine na Plenkovića. No, izgleda da je šef vlade stjeran u kut, i da nema prostora za djelovanje, a da je tome tako potvrđuje i posljednji istup njegova saborskog zastupnike Steve Culeja koji je otvoreno podržao Škoru, ignorirajući naputke stranačkog rukovodstva, pa i samog Plenkovića. Međutim, čini se kako su Plenkoviću kada je Culej u pitanju ruke vezane. Iako se mnogi propitkuju je li Culej podržavajući rivala HDZ-ove i Plenkovićeve kandidatkinje, završio svoju karijeru u stranci, izgleda da šef Vlade nema hrabrosti za njegovo izbacivanje iz stranke, takav potez bio bi koban po njega, znade to vrlo dobro mudri premijer, koji bi izbacivanjem Culeja ostao bez jedne ruke u Saboru, a pitanje je koliko bi ruku Culej povukao za sobom. U HDZ-u više nema sumnje, Culej je glasno rekao da dolazi iz struje koja ne podupire Plenkovića, no dok je Culej bio jasan i precizan ono što Plenkovića golica svi su oni koji mu ispod radara, diskretno rade o glavi lobirajući za Škoru na terenu, sve su to Andrejevi crni labudovi, koji bi krila mogli raširiti na predsjedničkim, a onda i na unutarstranačkim izborima. Sve je manje prostora za manevre, jasno je to i iz događanja u Vladi, Plenković je prigrlio ministricu Divjak, koja ga je više od mjesec dana mrcvarila štrajkom prosvjetara, a prigrliti će po svemu sudeći i Culeja jer drugog izbora nema. Zna to i Culej koji otvoreno provocira putem medija.

“Miroslav Škoro je osvježenje, bit će neovisan bilo o kojoj političkoj stranci već će odgovarati samo narodu.Ništa nije slučajno u našoj Hrvatskoj pa ni moj dolazak ovdje. Prije pet godina umro je ratni ministar Ivan Vekić, kuća mu je sto metara odavde, bili smo na groblju i shodno tome se našli ovdje”, rekao je Culej za  N1 odobravajući Škorinu inicijativu za pomilovanjem Merčepa. “Svi ratni zločini kao takvi slučajevi podložni su kritici javnosti. Slučaj Merčepa bi se trebao ispitati zašto je osuđen po zapovjednoj odgovornosti”, istaknuo je. Upitan zašto ne podržava Grabar-Kitarović odgovorio je:

“Mislim da su izbori praznik demokracije i da svatko može glasovati za onog kandidata tko mu najviše odgovara. S puno stvari u hrvatskom društvu nisam zadovoljan i to se očituje u mom radu u Saboru. Nije primjereno ni da uzdižem ni urušavam aktualnu predsjednicu.” Na pitanje što mu je rekao Andrej Plenković odgovorio je: “Nismo se čuli.”

Ne boji se izbacivanja iz stranke ni da će mu Plenković zamjeriti. “Zašto bih se bojao bilo čega, slobodna smo država. Ne znam gdje vi živite, u kojemu se stoljeću nalazite, pa nije ovo Rusija”, kazao je dodajući da bez borbe neće pristati na izbacivanje iz stranke.  ”Ostajem onaj koji sam i bio.”Ni devedesetih kad sam radio za JNA nisam najavio da odlazim na hrvatsku stranu pa sam prešao”, kazao je.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Izvorni autor: Iva Međugorac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.