Dani sjećanja u Petrinji: Obilježena 28. godišnjica napada na grad

16.09.2019. 16:55:00

PETRINJA, 16. rujna 2019. (Hina) - Komemoracija kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i Petrinjcima poginulima u Domovinskom ratu bila je u ponedjeljak središnja manifestacija u povodu Dana sjećanja kojima se u Petrinji tijekom rujna obilježava 28. godišnjica napada srpskog agresora na taj grad i prvih ratnih žrtava.

Prijepodne 16. rujna 1991. iz vojarne JNA "Vasilj Gaćeša" počeo je minobacački napad na Petrinju, Brest i Mošćenicu.

Kolona sjećanja krenula je danas sa Strossmayerova šetališta u središtu Petrinje do mjesta komemoracije, u kojoj su sudjelovali članovi mnogih izaslanstava te hrvatski branitelji i građani.  Uz prve žrtve napada, toga 16. rujna počeo je i egzodus Hrvata koji su bili prisiljeni napustiti svoj grad. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 598 Petrinjaca, od kojih 303 hrvatska branitelja. Još se ne zna sudbina 89 nestalih Petrinjaca.

U znak sjećanja na poginule, uz spomenik su položeni vijenci i zapaljene svijeća članova obitelji poginulih, Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova, državnih županijskih i gradskih izaslanstava, braniteljskih udruga te građana i petrinjskih učenika. Pročitana su imena svih poginulih za koje je zajedničku molitvu predvodio velečasni Josip Samaržija.

U povodu Dana sjećanja u župnoj crkvi sv. Lovre služena je misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata iz Petrinje.

Do kraja rujna, u petrinjskom će se kraju u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Dani sjećanja obilježavati komemoracijama, vjerskim događajima te kulturnim i sportskim priredbama. 

(Hina) xssis yvkn

Izvor: Foto:Pixsell / Nikola Cutuk/PIXSELL

Izvorni autor: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.