Detalji uhićenja u splitskoj policiji: jedan okrivljeni sve priznao! Melvanova supruga iznijela šokantne tvrdnje...

14.02.2023. 08:50:00

Dvoje policijskih inspektora Odjela organiziranog kriminaliteta splitske policije, M.D. (37) i njegova kolegica I.J.K. (50) te policajac Interventne policije A.A. (37) završili su u istražnom zatvoru na Bilicama nakon što su prošli petak uhićeni zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, sprječavanja dokazivanja i otkrivanja identiteta ugrožene osobe ili zaštićenog svjedoka.

Četvrti uhićeni policajac u ovom slučaju, 34-godišnji J.V., također donedavno pripadnik Interventne policije, pušten je da se brani sa slobode nakon što je, kako neslužbeno doznajemo, priznao krivnju te je dao otkaz u policiji.

Na prijedlog zamjenice ravnateljice USKOK-a iz Zagreba koja je za inspektore te interventne policajce tražila istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i to njih 20-ak koliko ih je predložila za ispitivanje te zbog opasnosti od ponavljanja djela, sudac istrage splitskog Županijskog suda prihvatio je osnovu vezanu za utjecaj na svjedoke te je odredio jednomjesečni istražni zatvor za troje policajaca.

Mnogima iz splitske policije nije baš jasno zašto su uopće njihovi kolege uhićeni, a posebno zatvoreni na Bilice obzirom na ono za što se terete i obzirom na to da se, po našim saznanjima, sumnja u nezakonito postupanje policajaca temelji samo i isključivo na iskazu supruge pravomoćno osuđenog ubojice Željka Melvana i još jednog člana njihove obitelji te da drugih dokaza jednostavno nema.

Ona, pak, kažu nam, u svom iskazu spominje i korumpiranost nekih pravosudnih dužnosnika te odvjetnika koji joj je navodno nudio 50 tisuća tisuća eura da na sudu pobije iskaz svog supruga ako bude svjedočila, no nitko nije uhićen osim policajaca koji su se vrlo brzo "našli na udaru" PNUSKOK-a i USKOK-a. Oštećena žena spominje, a to je za USKOK značajna činjenica, da je Majstorović preko branitelja predložio nju kao svjedoka dva dana prije negoli je njen suprug uopće svjedočio na sudu, dakle prije nego li je obrana svih optuženih znala što će on reći. Kazala je i da joj je član Majstorovićeve obitelji verbalno prijetio 8. veljače na ulici i da je otkopčao jaknu kao da će iz nje nešto izvaditi, no spriječili su ga policajci koji su je čuvali.

Podsjetimo, na splitskom se sudu 25. siječnja ove godine, kao iznenadni svjedok USKOK-a, pojavio Željko Melvan koji se trenutno nalazi u Glini na odsluženju 19-godišnje pravomoćne presude za ubojstvo Vedrana Marendića zvanog Sarun. Osim što je govorio kako ga je Dean Majstorović zvani Điđi čijoj se zločinačkoj skupini sudi zbog više kaznenih djela, angažirao za ubojstvo T.M.-a za što je trebao dobiti 50 tisuća eura, Melvan je kazao da je trebao dobiti još ukupno 70 tisuća eura ako u Splitu još i ubije "Čubu (Josip Čubelić) i Bekavca (Marko Bekavac)". Majstorović i Melvan su i u kumskoj vezi, a zajedno su, kako je ispričao Melvan na sudu, pokrenuli i biznis s drogom.

 Zašto su policajci uhićeni i pritvoreni nije jasno niti njihovim braniteljima. Za sada se, koliko je poznato, nigdje ne spominje motiv zbog kojeg bi policajci ugrozili svoje karijere odnosno nigdje nema niti spomena o eventualnom novcu koji bi uzeli kako bi se "zauzeli" za šefa zločinačke organizacije.

- Ovakvo me je postupanje, blago rečeno, iznenadilo kad se ima u vidu osobe koje su inicirale ovaj kazneni postupak s jedne strane i policijske službenike s druge strane koje osobno poznajem. Mogu reći da mislim da u njihovom postupanju nema ničega što bi se moglo podvesti pod kaznena djela zbog kojih je istraga otvorena. Učinit ću sve da ovaj postupak što prije završi, a osobno mislim da nije bilo mjesta niti da ga se uopće pokreće. Ovdje bi se maksimalno moglo raditi o nekakvog stegovnoj odgovornosti, a nikako o kaznenom djelu - smatra odvjetnik Vinko Ljubičić koji brani zatvorenog interventnog policajca.

Kako je službeno izvjestio USKOK, "osnovano se sumnja da su okrivljenici, nakon što su određene mjere policijske zaštite prema jednoj hrvatskoj državljanki i njezinoj djeci, kao ugroženim osobama, iako su bili svjesni da su kao policijski službenici dužni obavljati poslove njihove zaštite, koristeći okolnost da su u neposrednom kontaktu s njima i u nakani da osiguraju povoljniju procesnu poziciju okrivljenicima u kaznenom postupku u kojoj je njen suprug kao svjedok dao iskaz i teretio okrivljenike, verbalno i drugim radnjama implicirali hrvatskoj državljanki i njenom punoljetnom sinu kako je njen suprug pogriješio tereteći okrivljenike u tom postupku i tako ugrozio sigurnost nje i njezine obitelji".

Tako se policajca M. D. sumnjiči da je 6. veljače ove godine, dok je vozio Melvanovu suprugu u službenom automobilu, istu upitao "što je sve to trebalo njenom mužu", uz dodatak "tko će sad štititi nju i djecu, jer su i policija i sudstvo i tužitelji korumpirani" nakon čega se raspitivao o tome koliko minuta razgovora ima na raspolaganju njen suprug iz zatvora u Glini gdje se nalazi.

Sve je to kod Melvanove supruge izazvalo strah, pogotovo jer je, kako je rekla istražiteljima, inspektora M.D.-a svojedobno viđala u društvu s Majstorovićem (on i ostatak družine već se dvije i pol godine nalaze u istražnom zatvoru - op.a.).

Njegovoj kolegici krimen je što je, po iskazu Melvanove supruge, u jednom kafiću rekla njoj kao štićenoj osobi da je dobra prijateljica s Majstorovićem i s Kristijanom S. te da je najbolja prijateljica s majkom jedne djevojke koja je bila u braku i u ljubavnoj vezi s obojicom.

Interventnog se policajca A.A. sumnjiči da je, dok je čuvao jednog člana obitelji Melvan, došao u poznati lokal na Gripama u kojem je ovaj radio te je ispred svih kazao da je došao po njega iako je bio obvezan šutjeti i nikome ne govoriti da ga ustvari štiti. Potom je Melvanovu suprugu pitao ima li Željko neke skrivene dokaze za to što je govorio na sudu te joj je dao do znanja da je s poslodavcem člana njene obitelji razgovarao o tome da je pod policijskom zaštitom.

Kako je ona ranije viđala istog policajca u društvu s Majstorovićem, njegovim bratom i Kristijanom S., pobojala se za svoju sigurnost i sigurnost svoje djece.

I naposljetku, interventnog policajca J.V. sumnjiči se da je 30. siječnja došao u isti lokal kao i njegov kolega A.A. te je voditelju tog lokala koji je njegov prijatelj, rekao da policija štiti momka koji kod njega radi i objasnio mu zašto ga čuvaju. Nakon tog saznanja je voditelj pozvao člana obitelji Melvan, pitao ga zašto mu to nije sam rekao te ga je poslao na prisilni godišnji odmor. Oba se interventna policajca, dakle, terete da su neovlašteno odavali podatke o štićenim osobama.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Vladimir Urukalo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.