Dinamovci u mađarskom casinu

16.09.2020. 09:18:00

Hrvatski prvak na stadionu u Budimpešti igra utakmicu koja Modrima donosi jako puno

Vražji su ti obračuni u kojima odlučuje samo jedna utakmica. Sreća ti samo malo okrene leđa, drugome namigne i sve ode k vragu. Neki kiks dovoljan je da sve što se brižno pripremalo završi u smeću kao pokvarena hrana. Nema prilike za uzvrat, popravak, u situacijama kad je odluka samo na jednoj utakmici, slabiji ima veće šanse za uspjeh.

Sjetite se samo prošlosezonskih ogleda s Ferencvarosem, prva utakmica u Maksimiru završila je 1:1, tek je u drugoj, onoj u Budimpešti, Dinamo pokazao razliku u klasi. Kad je u pitanju samo jedna utakmica, sve je moguće. Da postoji maksimirski uzvrat, potpisali bismo da Modri nastavljaju svoj put prema Ligi prvaka. Ovako se u mađarskom gulašu može naći svašta, možda i previše ljute paprike.

Prva Dinamova vizija

Već je pomalo izlizano ispisivati rečenice o važnosti današnjeg sraza. Ne otkrivamo toplu vodu ako ustvrdimo da je u ovom trenutku to najvažnija utakmica sezone za Dinamo. Predigra protiv Cluja otkrila je neke Dinamove adute, ali i slabosti. Preživjelo se zahvaljujući Dominiku Livakoviću, njegovim sjajnim reakcijama kod obrana jedanaesteraca. Bilo bi dobro da danas ne bude tako, ne može vratar baš uvijek biti u vrhunskoj formi.

Što je sve na stolu u današnjoj utakmici za Modre? Mogli bismo kazati da Mamićeva momčad ulazi u mađarsku kockarnicu, jer će pred njima uistinu biti - kockarski stol. Kockat će se za milijune eura, koliko donosi Liga prvaka. Ulazak u to natjecanje obogatio bi maksimirsku blagajnu s otprilike 20 milijuna eura. To je gotovo pola Dinamova godišnjeg budžeta. Nije tajna da plava blagajna vrišti od straha, treba preživjeti ovo teško nogometno doba koje zagađuje koronavirus. Neizvjesnost je totalna, budućnost je opterećena upitnicima, znamo da ničega nema bez love. Društvo iz Maksimira živi od prodaje igrača i “europskih fondova”, ostala zarada nije dovoljna niti za catering u poluvremenu utakmica.

Trka za milijunima eura je definitivno najvažnija priča današnjeg ogleda s Ferenvcarosem. Plasirati se u finalnu trku za Ligu prvaka je krucijalni cilj. Europska liga donosi nemjerljivo manje “pinke”, kao da se seliš iz restorana s Michelinovom zvjezdicom u studentsku menzu. Nogomet je danas biznis, veliki biznis, da parafraziramo jednu zgodnu uzrečicu, “ne igraju momci, nego novci”. Zato je ta poslovna komponenta, trka za milijunima eura danas u Budimpešti prva Dinamova vizija. Danas Mamić i njegovo društvo počinju s ispisivanjem čeka kako bi se moglo živjeti u blagostanju i trošiti, na što su u Maksimiru naučili. Nakon poslovnog tek dolazi ono sportsko značenje. Jasno je da je igranje u Ligi prvaka, u društvu nogometne aristokracije ogromna stvar za prestiž kluba. Makar je i ta priča povezana s financijama, nastupi u najelitnijem klupskom natjecanju na svijetu poveća cijenu igračima, ukrašava prodajnu izložbu. Nadalje, Liga prvaka donosi i velike nogometne spektakle. U Maksimiru su prošle sezone gostovali Manchester City Pepa Guardiole, Atalanta s sjajnim Gasperinijem, bio je tu Šahtar... U plavi dom su u Ligi prvaka dolazili Manchester City, Real, Arsenal, Bayern, Lyon... Takve gigante može donijeti samo Liga prvaka.

Bjelica podignuo letvicu

Utakmica jest i test snage Dinama. Pokazat će koliko je ova momčad sposobna tražiti put sličan onome iz protekle dvije europske sezone koje prvo okončane plasmanom u europsko proljeće, a onda skoro i plasmanom u to isto proljeće, ali u Ligi prvaka. Vidjet će se jesu li odlasci Olma, More i Kadziora oskrnavili kvalitetu ili se i bez njih može igrati na najvišoj razini.
Konačno, sudar u Budimpešti je svojevrsni test i za Zorana Mamića. Svi se pitaju može li nastaviti tamo gdje je stao Nenad Bjelica? Sadašnji trener Osijeka visoko je podigao europsku letvicu, može li je Mamić dostići ili čak preskočiti? Ne trebamo se zavaravati, svi će, baš u svakoj europskoj utakmici uspoređivati Mamićev i Bjeličin Dinamo. Ukoliko Mamić ne uspije, može očekivati rijeke kritika, ako uspije, priča se krenuti u posve drugom smjeru, mnogo pozitivnijem za Zorana čije instaliranje na klupu nije dobro sjelo dijelu Dinamovih poklonika.
Eto vidite, puno je toga danas u igri u Budimpešti. Za sve one kojima je Dinamo na srcu, bilo bi prekrasno da se u četvrtak ujutro probude, protrljaju oči i s veseljem čekaju konačni Dinamov obračun na putu za Ligu prvaka. Za takvo buđenje danas treba srediti Ferencvaros.

Koji je ulog današnjeg dvoboja u Groupama Areni

1. Poslovna komponenta
Dinamo pobjedom u Budimpešti ostaje u trci za Ligom prvaka i oko 20 milijuna eura. Modri klub treba financijsku stabilnost, a ona se najlakše ostvaruje plasmanom u Ligu prvaka. Ulog u financijskom smislu stvarno je ogroman, igranje u Europskoj ligi niti približno ne donosi takav novac

2. Sportska komponenta
Prolazak Ferencvarosa i nastavak sna o Ligi prvaka velika su stvar za prestiž maksimirskog kluba. Igranje u skupini s europskom nogometnom kremom jest poseban užitak koji jamči spektakle i krasne nogometne događaje.

3. Test snage Modrih
Nakon povuci-potegni protiv Cluja, Modri će danas pokazati jesu li na tragu one momčadi od protekle dvije sezone koju su obilježili europski uspjesi. Znamo da Dinamo dominira u HNL-u, pravi testovi su isključivo ovako važni europski

4. Test za Mamića
Sraz s Mađarima vrlo je bitan za trenera kojeg će se u europskim okvirima stalno uspoređivati s bivšim trenerom Nenadom Bjelicom. Da ne bi živio u njegovoj sjeni, traži se pobjeda.

Izvor: sportske.jutarnji.hr/Foto: GORAN MEHKEK/CROPIX

Izvorni autor: Davorin Olivari

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.