Dodik pozdravio dogovor Erdogana i Vučića: ‘Krizu u BiH mogu riješiti njih dvojica i Milanović‘

19.01.2022. 19:00:00

Erdogan i Vučić dogovorili su se da će posredovati u kriznim pregovorima svih strana u BiH

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su se da će posredovati u kriznim pregovorima svih strana u Bosni i Hercegovini nakon travanjskih izbora u Srbiji, prenio je Reuters.

To je objavio turski predsjednik Erdoğan nakon susreta s Vučićem u utorak. Politička retorika u Bosni i Hercegovini zaoštrila se nakon najave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će srpski entitet prestati sudjelovati u zajedničkoj vojsci, poreznom i pravosudnom sustavu. Istodobno je Erdoğan obećao podršku teritorijalnom integritetu BiH zbog straha od secesije Srba iz BiH.

Srbija i Turska već su surađivale s BiH, a sad bi se obje zemlje htjele angažirati oko rješavanja unutarnjih nesuglasica u BiH. Dodik je pozdravio inicijativu Erdoğana i Vučića.

"Situaciju u BiH moguće je riješiti posredovanjem Erdoğana, Vučića i Milanovića", izjavio je srpski član Predsjedništva BiH. Dodik je pozdravio to što su Vučić i Erdoğan razgovarali o situaciji u BiH i to što su se zauzeli za poštovanje Daytonskog sporazuma i Ustava BiH.

'Nismo ugrozili mir'

"Zahvalan sam im na tome i podržavam nastojanje da se dijalogom dođe do rješenja u BiH, što su jučer i inicirali predsjednici Vučić i Erdoğan. Republika Srpska se sve vrijeme jasno zalaže za poštovanje Daytonskog sporazuma i dijalog političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH", rekao je Dodik za Srnu.

image
 Adem Altan/AFP

"Ni u jednom momentu RS nije ugrozio mir i stabilnost u BiH, niti nam je to bila namjera, već inzistiramo na poštovanju Ustava i onoga što je potpisano u Daytonu", ističe Dodik. Podsjetio je da je prošle godine, tijekom susreta s Erdoğanom u Sarajevu, istaknuo da je situaciju u BiH moguće riješiti posredovanjem predsjednika Turske, Srbije i Hrvatske - Erdoğana, Vučića i Zorana Milanovića.

"I sada sam mišljenja da bi oni mogli doprinijeti da dođe do dijaloga političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH i rješavanja aktualne situacije. Bilo čije drugo miješanje u događanja u BiH neće donijeti ništa dobro. Sudbina BiH je u dijalogu domaćih političara u konstelaciji Erdoğan, Vučić i Milanović", naveo je Dodik.

No, Erdoğan je nakon sastanka s Vučićem jasno dao do znanja da dogovor u BiH želi postići u suglasnosti s drugim međunarodnim akterima.

Trilateralni sastanak Turska-Srbija-BiH održan je posljednji put u listopadu 2019. kad je položen kamen temeljac za gradnju autoceste Beograd - Sarajevo.

image
 Adem Altan/AFP

Turski predsjednik rekao je kako je s Vučićem postignut dogovor da se, poslije izbora u Srbiji u travnju, održi zajednička sjednica s tročlanim Predsjedništvom BiH, u Beogradu ili u Istanbulu. Srbi, Hrvati i Bošnjaci trebaju se suzdržati od koraka koji ugrožavaju teritorijalni integritet BiH, izjavio je Erdoğan nakon sastanka s Vučićem u utorak u Ankari, ističući da svi trebaju djelovati "s osjećajem odgovornosti".

Sastanak Vučić - Dodik

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je Srbija opredijeljena za Bosnu kao cjelovitu državu te napomenuo da je očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu najvažnije, uz "poštivanje razlika".

Vučić se prošli tjedan sastao s Dodikom i pozvao ga da se vrati u državne institucije BiH koje dužnosnici iz RS-a bojkotiraju od sredine 2021. otkako je visoki predstavnik Valentin Inzko na kraju svog mandata nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

image
 Adem Altan/AFP

Početkom godine Dodik je pod dodatnim sankcijama SAD-a, zbog korupcije i prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH, a o sličnim mjerama razmišlja i EU.

Vučić je danas za TV Pink rekao da je s Erdoğanom razgovarao o kompletnoj situaciji u regiji te o tome "što znači poštovanje Daytonskog sporazuma, integriteta BiH, ali i integriteta RS-a u okviru BiH".

image
 Adem Altan/AFP

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Snježana Pavić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.