Drama u Saboru: Oporba blokirala Sabor kako bi spriječila HDZ u izboru novog ravnatelja HRT-a

14.10.2021. 21:35:00

U Hrvatskom saboru traje je rasprava o izboru za glavnog ravnatelja HRT. Rasprava je bila prilično burna. Oporbeni zastupnici u jednom su trenutku ustali iz saborskih kluba, došli do mjesta gdje sjedi predsjedavajući i zauzeli pozicije

'Cijela opozicija iz prosvjeda prema protuzakonitom i kontaminiranom pokusaju HDZa da izabere svog ravnatelja HRT-a blokira rad Sabora. Ante Sanader naložio saborskoj straži da nasilno izbaci cijelu opoziciju iz sabornice. HRT prekinuo prijenos sjednice. To je cenzura', napisao je zastupnik Možemo! Bojan Glavašević na Twitteru.

Cijela opozicija iz prosvjeda prema protuzakonitom i kontaminiranom pokusaju HDZa da izabere svog ravnatelja HRTa blokira rad Sabora. Ante Sanader naložio saborskoj straži da nasilno izbaci cijelu opoziciju iz sabornice. HRT prekinuo prijenos sjednice. To je cenzura.

— Bojan Glavasevic (@bglavasevic) October 14, 2021

Na istoj društvenoj mreži se oglasila i Dalija Orešković, saborska zastupnica Centra.

'Na žalost, ovo je bio jedini način da se HDZ-u pokaže da ne može što god hoće', napisala je.

Na žalost, ovo je bio jedini način da se HDZ-u pokaže da ne može što hod hoće. pic.twitter.com/JQmCjXfWlS

— Dalija Orešković (@OreskovicDalija) October 14, 2021

N1 piše da je nakon zauzimanja govornice riječ preuzeo zastupnik Mosta Nino Raspudić.

'Ovaj proces je protuzakonit, protuposlovnički od samog početka. Vrlo vjerojatno će na Upravni sud ići pritužbe za sam tekst natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a. Sam natječaj je prouzakonit. Kandidat Šveb je predao nevaljanu dokumentaciju. Nadzorni odbor ga nije trebao ni prepustiti na saborski Odbor', rekao je Raspudić.

Dodao je da imaju fantomsku sjednicu Saborskog odbora na kojoj je bilo pet nazočnih od 13 članova. 'Kad je nas šest oporbenih zastupnika napisalo predstavku, nisu nam ništa odgovorili. U ovoj situaciji gdje je Kazimir Bačić u zatvoru i gdje je nužno da novi ravnatelj bude izabran kristalno čisto u skladu sa zakonom kako bi se barem dijelom povratio ugled HRT-a u očima hrvatskih građana', dodao je.

  •  
  •  Oporba blokirala rad Sabora

Izvor: Screenshot / Autor: TV Sabor

Potom je govorila i Marija Selak Raspudić također iz Mosta.

'Još snažnija cenzura koja sada prijeti HRT-u, nama se događa sada. Sjednica nije prekinuta, ali je prekinut prijenos sjednice. Kolege, morate se s nama oduprijeti ovoj medijskoj cenzuri. I ovoj u Saboru i onoj na HRT-u', poručila je Selak Raspudić s govornice.

Zastupnicima se obratio i Domagoj Hajduković iz Kluba socijaldemokrata.

'Ovo je u maniri Vučića, Orbana i ostalih uzora na koji se kolege iz HDZ-a pozivaju. Ovo je strašno. Dan prije kad ste proglašeni za koruptivnu organizaciju, vi cenzurirate demokraciju i manipulirate procesima. To vam neće proći, zbog hrvatskog naroda koji vas je ovdje birao. Ovo je jedini način na koji oporba može prosvjedovati. Što trebamo napraviti, praviti se mrtvi? Ne dok nas je birao hrvatski narod ovdje', rekao je Hajduković.

Hrvatski sabor

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: TV Sabor

Izvor: tportal.hr/Foto: Screenshot

Izvorni autor: An. S.

Autor: