Generalski zbor tražit će da za ‘Oluju’ odličja dobiju i ATJ Vojne policije HVO, PPN ‘Ludvig Pavlović’…

06.08.2020. 11:21:00

Postrojbe Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) dvadeset i pet godina nakon što su sudjelovale u više operacija, kojima je oslobađana Republika Hrvatska te se uspjelo doći do okončanja rata, dočekale su satisfakciju da ta njihova žrtva bude službeno priznata.

Odlukom hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da odlikuje četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg Bosne konačno je ispisana istina te je istaknuta uloga koja je godinama bila zanemarivana, piše Večernji list BiH.

Na Kninskoj tvrđavi hrvatski predsjednik upriličio je prijam za zapovjednike HV-a i HVO-a kojima će naknadno biti uručena odličja, ali je objavljena odluka. Kao i prije 25 godina na sastanku s generalom Antom Gotovinom, u Kninu je od jučer i general Zlatan Mijo Jelić, jedan od heroja Domovinskoga rata koji je zapovijedao jednom od najelitnijih postrojbi, Specijalnom policijom MUP-a Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Uloga Hrvata presudna

“Ovo je veliko priznanje za sve postrojbe Hrvatskoga vijeća obrane, za sve pripadnike, posebno pokojne vitezove koji su dali živote za slobodu Hrvatske i Hrvata u BiH. I rekao bih da ovo nije priznanje samo za Specijalnu policiju, nego i za sve pripadnike MUP-a Hrvatske Republike Herceg Bosne. Nadam se da će dogodine na obljetnici ‘Oluje’ predsjednik Republike Hrvatske dodijeliti odličja i drugim postrojbama Hrvatskog vijeća obrane koji su sudjelovali u ‘Oluji’”, kaže Jelić za Večernjak.

Doznaje se kako je već preko Generalskoga zbora potaknuta nova inicijativa da se sljedeće godine uruče priznanja i za druge postrojbe HVO-a koje su sudjelovale u oslobodilačkim operacijama. Ponajprije se to odnosi na Antiterorističku jedinicu Vojne policije HVO-a, ali i na Postrojbu za posebne namjene “Ludvig Pavlović”, Gavrane…

“Ja bih volio da i Inženjerija bude među onima koji će dobiti priznanje jer su probijeni brojni putevi prema Kninu i Krajini. Ali treba biti strpljiv, korak po korak”, rekao je dopredsjednik Generalskoga zbora Ljubo Ćesić Rojs. Za Jelića, koji bi trebao primiti odličje uime Specijalne policije MUP-a Herceg Bosne, odluka predsjednika Milanovića je državnička. Ističe kako bošnjačkoj politici nije on problem, nego HVO i Herceg Bosna.

“Sigurno da nije problem Zlatan Mijo Jelić, nego je problem Hrvatsko vijeće obrane i Hrvatska Republika Herceg Bosna, a, u konačnici, Hrvati bez kojih ne bi bilo Bosne i Hercegovine, niti bi bila međunarodno priznata, niti bi se obranila od velikosrpske agresije. U optužnici protiv mene nema nijedan individualni krimen.

U optužnici Zlatanu Miji Jeliću sudi se Hrvatskome vijeću obrane, hrvatskome narodu na čelu s Matom Bobanom, Franjom Tuđmanom i Gojkom Šuškom. Zbog toga je odluka predsjednika Milanovića iznenađenje za tu bošnjačku politiku. Jednostavno, nevjerojatno je da ni oko čega nisu jedinstveni, ali su se ujedinili protiv Hrvata.

Bošnjačko-muslimanska politika smatra da samo ona polaže pravo na Bosnu i Hercegovinu te misli da je Hrvatska banana-država koju će ušutkati”, objasnio je Jelić. Odbacio je kritike koje se navode u optužnici objašnjavajući da je njegov predmet prebačen u Hrvatsku gdje, zapravo, još i nema službene optužnice.

“Ne samo da mi nije presuđeno nego nemam ni formalno podignutu optužnicu jer je moj predmet prebačen u Republiku Hrvatsku gdje ga je zaprimilo Državno odvjetništvo te tek sada tužiteljstvo otvara istragu koja će pokazati ima li uopće elemenata da se uopće protiv mene potvrdi ta optužnica.

Istodobno, dotična gospoda s lijevog i desnog bošnjačkog nacionalističkog kruga, koja je posve jednaka, svake godine idu obilježavati godišnjicu presuđenom haaškom ratnom zločincu, načelniku Glavnog stožera Armije BiH Rasimu Deliću uz sve vojne počasti”, upozorava general Jelić.

Komunikacija s Kninom

Njegova je postrojba zajedno s 4. i 7. Gardijskom brigadom Hrvatske vojske uoči “Oluje” zauzela Bosansko Grahovo kada je, praktički, odrezana i posljednja komunikacija s Kninom te su se stvorili uvjeti za operaciju “Oluja”.

“Dvije postrojbe HV-a nakon toga su se pripremale preko Dinare nastaviti operaciju prema Kninu, a Specijalna policija ostala je na desnome boku i sprječavala mogućnost da srpske snage iz Drvara i Banje Luke ne izvrše protuudar”, dodao je Jelić. Njegova postrojba prva je ušla i oslobodila Kupres 1994. godine u operaciji “Cincar”, što je, praktički, bila prva u nizu onih koje su rezultirale oslobađanjem Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske. Bez toga stvaranja okruženja srpskih snaga preko jugozapadne Bosne, operacija “Oluja” bila bi mnogo krvavija. Toj žrtvi HVO-a sada se odaje priznanje.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.