GOSPA LURDSKA: Danas 11. veljače, slavimo Gospu Lurdsku (VIDEO)

11.02.2023. 09:54:00

Danas 11. veljače, slavimo Gospu Lurdsku.
Gradić Lurd (Lourdes) nalazi se na krajnjem zapadu Francuske. U njemu se zbio događaj koji je obilježio XIX. stoljeće. Od 11. veljače do 16. srpnja 1858. godine Blažena Djevica Marija tamo se ukazala osamnaest puta četvrtastogodišnjoj djevojčici Bernardici Soubirous. Strogi Lurdski župnik zatražio je tada od djevojčice da pita nepoznatu osobu koju je opisivala „kao lijepu Gospođu odjevenu u bijelo“ tko je, ako želi da se na tom mjestu sagradi kapelica i da joj hodočaste vjernici.
Prigodom svoga šesnaestog ukazanja 25. ožujka 1858., na blagdan Blagovijesti, Marija je djevojčici na pitanje odgovorila: „Ja sam Bezgrješno začeće.“ Tim riječima Gospa je potvrdila nauk Crkve o njezinom bezgrješnom začeću, o istočnom grijehu i njezinoj ulozi u povijesti. Naime, četiri godine prije, 8. prosinca 1854. godine, papa Pio IX. proglasio je dogmu Bezgrješnog začeća (Ineffabilis Deus ).
Ovako je mala Bernarda opisala dan kad je vidjela Gospu;
''Gospino ukazanje u Lurdu u jednom pismu opisala je sama vidjelica Sv. Bernardica ovako: "Jednog dana godine 1858. pođoh k obali rijeke Grave pobirati drva s dvije djevojčice kadli začuh nekakav šum. Okrenuh se k livadi, ali ne vidjeh da bi se stabla iole micala. Na to podigoh glavu i ugledah pećinu. I opazih Gospođu odjevenu u bijele haljine: bila je obučena u bijelo i opasana plavim pojasom, na obadvjema nogama imala je žutu ružu iste boje kao i njezina krunica. Kad to ugledah, protrljah oči, misleći da se varam. Trgnuh ruku u krilo svoje haljine i tu nađoh svoju krunicu. Htjedoh se prekrižiti ali ne mogoh dići ruku ka čelu. A pošto se ona gospođa prekrižila, pokušah to i ja, premda drhtave ruke, napokon sam uspjela..''
Molitva kojom se stavlja vlastita obitelj pod zaštitu Naše Gospe Lurdske:
O, Marijo, Majko mudrosti i dobrote, pogledaj milostivim okom na duhovne i tjelesne potrebe moje obitelji. Oni, koje ljubim, žive u svijetu čiji je duh protivan evanđeoskim savjetima, te su tako izloženi da sagriješe i da budu robovima ljudskoga obzira. Ja te dakle zaklinjem da ih štitiš i od zla braniš, te čvrsto priljubiš svetoj Crkvi! Neka se uvijek po njima vrši volja Božja i neka u žrtvama, koje budu prinosile, uvijek odsijeva duh veledušja i kršćanske ljubavi! Ne dvojim ni najmanje da ćeš štititi moju obitelj, ali te molim da samo učiniš, da se u svakoj potrebi k Tebi utječemo i da ne prestanemo za život i na smrti moliti se Tebi i imati čvrsto pouzdanje u Tvoju zaštitu.
Ukazanje koje se dogodilo 25. veljače, smatra se jednim od najvažnijih. Tada je na zapovijed Majke Božje potekao izvor vode koji još i danas nakon sto šezdeset godina teče. Dnevno iz njega izvire dvadeset i dvije tisuće litara bistre hladne vode i treba istaknuti da nikada ne ponestane. Velikim dijelom ova voda rabi se iu samom Lurdu te se raznosi na sve strane svijeta. Kemijska je analiza dokazala da ta voda nema nikakvih ljekovitih sastojaka što bi značilo da je to sasvim obična voda, kao i svaka druga pitka voda u svijetu. Ono što se zasigurno čini ljekovitom pripisuje se višem uzroku; zdravlje bolesnika, čudesna ozdravljenja, obraćenja ... pripisuju se zagovoru Majke Božje.
U prosjeku 4000 ozdravljenja dogodilo se u Lourdesu u prvih 50 godina svetišta, što je sasvim sigurno manje od stvarnog broja ozdravljenja. Podaci o ozdravljenjima dostupni su svim liječnicima bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost. Stoga prosječno 200-300 liječnika godišnje posjeti čudesnu bolnicu. Prirode bolesti od kojih ljudi ozdrave kao što su živčan] poremećaji, koji se često spominju, ne čine ni jednu četrnaestinu od ukupnog broja; 278 takvih ozdravljenja je zapisano od ukupno 3962 ozdravljenja. Objavljeni su brojevi slučajeva ozdravljenja od svake bolesti kao što su tuberkuloza, tumori, sljepoća, gluhoća, nijemost itd.
Ono što je jedna mala, priprosta i pobožna djevojčica Bernardica učinila je kad se napila iz toga čudesnoga izvora i oprala dalo je nadu i vjeru milijunima koji su čudesno ozdravili na tijelu iu duši.
Toga dana, 25. veljače u špilji, ispod prstiju Bernardice na Gospinu riječ potekla je voda, potočić koji nije presušio do danas. Uz Gospin zagovor, donijela je mnogim bolesnicima ozdravljenje.
Naša Gospo Lurdska, moli Isusa za nas

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.