Grčka: Migranti napali graničnu policiju zapaljivim bombama uz pomoć turske policije

14.03.2020. 10:10:00

Sukobi između migranata i grčke policije, koji su česti otkako je Turska krajem veljače počela dopuštati migrantima prelazak preko svog teritorija, dosegli su u srijedu novu razinu intenziteta.

Migranti su tijekom noći ponovno napali grčke službenike, ali ovaj put su koristili zapaljive Molotovljeve koktele, koji su zapalili graničnu ogradu u regiji Evros, navodi se u izvješću Remix News.

Lokalni mediji govore da su napade migranata podržale turske snage sigurnosti, a da su uz korištenje zapaljivih bombi migranti koristili suzavac koji su dobili od Turaka. Koristili su ga kako bi odvratili pažnju policije dok su pokušavali srušiti ogradu. Grčke snage uzvratile su svojim suzavcem.

Rijeka Evros postala je žariše ove najnovije migrantske krize. U ponedjeljak, Bugarska je otvorila jednu od svojih brana kako bi podigla vodostaj rijeke u pokušaju otežavanja prelaska migranata, izvijestio je Voice of Europe.

Grčka je izvijestila da je uhićeno 348 migranata od početka najnovije krize i da je policija spriječila više od 44.00 drugih od ilegalnog ulaska u Schengensku zonu Europske unije. Nekoliko drugih zemalja, uključujući Austriju i Poljsku, poslalo je svoje vlastite sigurnosne snage kako bi pružili pomoć grčkim kolegama.




Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen trebala je u četvrtak otići u Grčku na hitni sastanak, ali je u srijedu najavila otkazivanje tog susreta zbog epidemije koronavirusa.

Od početka migrantske krize 2015. godine, Turska je često koristila svoju mogućnost sprječavanja migranata od ulaska u Europu kao pregovarački adut za financijsku pomoć i političke usluge od Europske unije. Nedavna izjava turskog predsjednika Erdogana da “otvara vrata” migrantima predstavlja pokušaj prisiljavanja Europe kako bi podržala Tursku u njezinom sukobu sa Sirijom.

Razgovori između Erdogana i predstavnika EU propali su u ponedjeljak nakon što je turski predsjednik naglo napustio sastanak. Erdogan je savjetovao Grčkoj da otvori svoje granice pošto “ti ljudi neće trajno ostati u Grčkoj” i da će “prijeći u druge europske države”.

Nedavno je Erdogan od EU zatražio putovanje bez viza za turske građane u zamjenu za zaustavljanje migranata.

Grčka je najavila da mjesec dana neće primati nikakve zahtjeve za azil. Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice kritizirao je njihovu odluku.

Izvor: konzerva.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Ivan Toth

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.