‘Hrvatska je jaka, a ovi naši su katastrofa, loši da ne mogu biti gori! Ma niti trener nema pojma...‘

07.10.2021. 18:08:00

‘Ovdje nikoga nisam čuo da govori o utakmici s Hrvatskom. Slobodno se opustite‘

Ljeto, more, sunce, palme, stabla limuna, naranči i mandarina, nakon zagrebačke kiše i vjetra, Cipar je Hrvate dočekao "sa smiješkom“. I dok su Vatreni doletjeli čarterom, a među čelnicima HNS-a dominirala je priča o žestokoj kazni sucu Ivanu Bebeku, dvije novinarske ekipe i dvadesetak navijača stiglo je preko Beograda.

Pisac ovih redaka nikad ranije nije bio na Cipru,ali prvi dojam je nešto kao deja vu. Larnaca je poput Sao Paula ili Recifea, duge pješćane plaže, restorani i barovi, svega ima što turisti vole. Od Brazila je razlikuje što nema agresivnih upozoranja o morskim psima...

I put je asocirao na Svjetsko prvenstvo 2014. godine jer samo zahvaljujući vještom pilotu komplanije Air Serbia prizemljili smo na pistu zračne luke Nikola Tesla bez posljedica. Jednom nam, također zbog vjetra, u Salvadoru to nije uspjelo… Vratili smo se na isti aerodrom nekoliko sati kasnije, u međuvremenu upoznavajući Brazil noću... Možda je iskustvo s Mundijala presudilo da ovaj put svi drugi budu u većem šoku.

Avion je već bio pisti, a još je "plesao k'o lud“.
- Zbog čega ste došli na Cipar, turistički - zapitao nas je znatiželjno taksist.
- Utakmica? Kakva utakmica? Tko igra? -. po njegovoj reakciji reklo bi se da je potpuno izvan nogometa. Ali to je varka…
- Nisam je antinogometni tip. Niti slučajno. Ali ovi naši Ciprani su katastrofa. Loši da ne mogu biti gori. Hrvatska je prva na tablici, ima kvalitetu, a mene naš bijedan sastav koji se bori s Maltom tko će izbjeći zajedno mjesto ne zanima. Niti mnogo druge ljudi. Ovdje nikoga nisam čuo da govori o utakmici s Hrvatskom. Slobodno se opustite, lako vam igrati na Cipru.

image
Ciparska nogometna reprezentacija
 AFP

Što ne valja s vašima, zanimalo nas je detaljnije kako gleda na reprezentaciju svoje zemlje jer ipak ne bismo se kladili da je toliko jasna. U Rijeci je, uostalom, poražena tek 1:0, a znala je iznenaditi.
- Igrači su mladi i nekvalitetni, nemaju koheziju, nisu ekipa. A trener (Grk Nikos Kostenoglou, nap.a.) nema pojma. Puno mi je draži klupski nogomet. Moj je klub Anorthosis Famagusta. Klub izbjeglica. To smo mi - otkrio je podrijetlo iz "grada duhova", kako zovu Famagustu koja je izgubila velik broj stanovnika otkako je u rukama Turaka, na njihovom dijelu ovog podijeljenog otoka.
A koji je vama najdraži klub, uzvatio je.
- Dinamo Zagreb - ispalio je kolega.
- Dinamo Zagreb? To je pravi klub - potvrdno je klimnuo glavom i podigao palac.

Najave govore o 400, možda i 500 hrvatskih navijača. Mnogi su Cipar doživjeli kao idealnu destinaciju za produženi vikend. Neki su si režirali putešestvije jer nisu ispunili takozvani flightpass bez kojeg ne možete niti u avion za Cipar. Prvo su zaglavili u Budimpešti, a potom završili na Kreti…

- Vrijeme je krasno, a pivo hladno, to je sve što navijači treba - komentirali su mladi Slavonci koji žive u Berlinu. I ovaj put veliki dio Hrvata dolazi bodriti Vatrene iz dijaspore.

- Kakav će biti sastav? - nije bilo čovjeka koji me poznajte, a da to nije pitao.

Izbornik Zlatko Dalić zna se naljutiti na novinare kad pišu o početnoj postavi, pogotovo je to eskaliralo za vrijeme Eura je misli da time pomažemo suparnicima, ali Hrvate to zanima, žele znati koga će gledati u dresu Vatrenih. I dakako, informaciju o tome očekuju od medija…

image
Ciparska nogometna reprezentacija
 AFP

Larnaca je svega 200 kilometara zračne linije od Bejruta, nekad prestižne, a sad nerijetko nesretne libanonske prijestolnice. Dijeli ih samo Sredozemno more.

Turistički vodiči obavezno će vas uputiti u crkvu Svetog Lazara, kojeg je Isus uskrsnuo četiri dana nakon smrti, što Evenđenje po Ivanu prikazuje kao vrhunac njegov moći. Ovdje mu je i grobnica.

image
Hrvatski navijači poziraju sa zastavama
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Cipar je danas samo dijelom turski, iako je nedaleko od njihove obale i ne nedostaje džamija, a opstala je i u Larnaci turska četvrt. U takozvanom grčkom dijelu golem je utjecaj, dakako Engleza. Voze kao i oni po lijevoj strani ceste...

Grad koji se spominje već četiri tisuće godina prije Krista i ima bitnu ulogu u mnogim povijesnim zbivanjima, danas uvelike živi ot turizma. Osim duge obale ima i povijesni centar i brojne arheološke lokacije. Ima pedesetak tisuća stanovnika. Smjestili smo se u turističkom žarištu, na šetalištu Finikides...

- Sezona je sada u smiraju, ali bila je dobra. Zadovoljni smo, s obzirom na prokleti Covid - dočekao nas je čovjek na hotelskoj recepciji. Eto, nešto veže Cipar i Hrvatsku. Osim sportaša koji su došli igrati ili raditi ovdje.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Dražen Antolić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.