HRVATSKI GENERALSKI ZBOR OGRAĐUJE SE OD HOS-a

02.05.2020. 18:55:00

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) Pavao Miljevac poručio je u subotu, nakon ostavke Andrije Hebranga u toj udruzi, da bi se hrvatsko društvo trebalo odmaknuti od partizana i ustaša te svih simbola koji su karakterizirali prošle sustave.

Nakon što je Andrija Hebrang napustio Hrvatski generalski zbor zbog izostanka reakcije na „blaćenje HOS-a“, Miljevac je poručio da je razgovarao sa Hebrangom i da većina u Zboru zastupa stajalište da neće ulaziti u političke prosudbe i obračune jer se očito to sve ispolitiziralo.

„Mi u zboru dajemo puni pijetet ljudima koji su krenuli u obranu Republike Hrvatske pod oznakom HOS-a ali to je jedna duboka priča, nije to tako jednostavno, postoje oni koji su se borili, a postoji jedan stožer kojeg je u konačnici predsjednik Tuđman dao rasformirati“,  rekao je Miljevac.

Objasnio je da je u to vrijeme zbog oznaka koje su vraćale u prošlost državi prijetila velika opasnost zbog čega je Tuđman reagirao i na neki način riješio problem.

„Taj problem sad se nakon 25 godina ponovno aktualizira, za koje i čije interese ja ne znam“, rekao je.

Andrija Hebrang podnio je neopozivu ostavku na članstvo u HGZ-u jer je, smatra, Zbor odustao od svojih principa i izvijestio ga da se neće javno oglasiti na, ustvrdio je, najteže blaćenje legalne braniteljske postrojbe HOS-a od strane Zorana Milanovića.

Za izjavu Milanovića koji je rekao da treba baciti ploču s imenima poginulih HOS-ovca na kojoj se nalazi ustaški pozdrav „Za dom spremni“ Hebrang je rekao da je puna mržnje i predstavlja najteže prljanje imena jedne braniteljske jedinice i to od čovjeka koji je vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske".

Miljevac kaže, pak, da su imali u Zboru ljude koji su se isto željeli baviti politikom pa su izašli.

„Ne znam, možda se gospodin Hebrang hoće više politički angažirati, pa i preko zbora, ali mislim da to nije dobro za udrugu koja predstavlja cijeli korpus Hrvatske, jer okuplja generale od Osijeka do Dubrovnika i nikad nitko nije pitao nikog koje je političke opciji pripada“, kazao je.

Miljevac je rekao da svatko od njih van Zbora može izraziti političku opciju koju želi ali misli da bi bilo jako pogubno da se to radi u okviru Zbora.

Za Milanovićevu izjavu Miljevac je rekao da je nespretno rečena i izvađena iz konteksta zbog čega se predsjednik ispričao pa bi, kaže, tu trebalo stati, bez daljnjeg razglabanja.

„Prema svima koji su dali život za Hrvatsku duboki naklon i pijetet pa i HOS-u, međutim vi morate znati da je predsjednik, a ja sam tad bio zapovjednik brigade, donio odluku po kojoj se HOS raspušta kao milicija od jedne stranke i da se svi prevedu u postrojbe Hrvatske vojske, a tko ne želi da se demobilizira“, ispričao je.

Zaključuje da povlačenje i iz povijesti izvlačenje tih prijepora nije dobro za Hrvatsku. „To šteti Hrvatskoj i mislim da bi se od te rasprave trebali odmaknuti - i od partizana i ustaša, te svih tih simbola koji su karakterizirali prošle sustave.

Danas, kaže, imamo puno većih problema. Hebranga je zamolio da razmisli jer imamo potres u Zagrebu i Covid-19 s kojim se borimo i sad još destabiliziramo Hrvatsku jer ćemo, upozorio je, podijeliti hrvatski narod pri čemu će jedni biti za a drugi protiv.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Bruno Konjević

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.