Hrvatski piloti u grčkom infernu

11.08.2021. 12:35:00

Devet pilota i tehničara i jedan kanader već pet dana gase požare u Grčkoj, a ovo je već treći inozemni zadatak hrvatskih kanadera ovog ljeta.

Grčka se već devet dana bori s katastrofalnim požarima koji gutaju sve pred sobom. Iako imaju jednu od najvećih flota protupožarnih snaga u Europi, Grci se ne mogu sami boriti protiv vatrene stihije koja je dosad progutala oko 650 tisuća hektara zemljišta.

Stoga se Grčka obratila za pomoć članicama Europske unije, a među prvima Hrvatskoj. Prema Grčkoj je u petak 6. kolovoza poletio protupožarni kanader s devet pilota i tehničara. Odmah po dolasku u Grčku hrvatske posade bacile su se na posao.

Fotografije koje su tijekom obavljanja zadaća gašenja snimili piloti našeg kanadera zorno prikazuju s kakvom su se vatrenom nemani sukobili. Prema podacima s Flightradara, hrvatski piloti su odmah po dolasku upućeni na najveće grčko požarište na otoku Eubeji, gdje su gasili požare na sjeveru tog otoka koji se nalazi u blizini Atene.

Rekonstrukcija angažmana uz pomoć Flightradara zorno pokazuje svu težinu zadatka s kojim su se suočili hrvatski piloti. Tijekom jučerašnjeg prijepodneva krenuli su iz baze kraj Atene prema zapadu Grčke, gdje su gasili šumske požare na području regije Lalas. Ova regija od Atene je udaljena oko 200 kilometara. Vodu su uzimali iz umjetnog jezera Limni Pineiou.

Zajedno s njima požar su gasili grčki Air Tractori te helikopter Erickson Air Crane S-64 F. Dan prije bili su angažirani na jugoistoku Peloponeza na gašenju požara u području Sminosa. Riječ je području grčke Sparte. Vodu su uzimali u zaljevu Lakonikos Kolpos, najužem grčkom zaljevu širokom 58 i dugačkom 48 kilometara.

Jedan od pilota koji se nalazi na terenu u Grčkoj i suočio se s ovim vatrenim užasom kazao nam je kako je situacija tamo dosta složena te je ponosan što je uključen u ovu akciju gašenja požara i što može pomoći, donosi Jutarnji list.

Izvor: Nacionalno.hr

Izvorni autor: Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.