HSP Split: Gradonačelniče, gdje je novac od legalizacije?

30.11.2019. 08:26:00

Dana 24. listopada 2019.g. Hrvatska stranka prava Split uputila je Gradonačelniku Grada Splita gospodinu Andri Krstuloviću Opari upit vezano uz ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada u kojem je dan zakonski rok za povratnu informaciju.

Naime, kako je veliki broj naših sugrađana vezan ovom tematikom željeli smo od prvog čovjeka Grada dobiti informaciju o uprihođenim sredstvima Grada Splita temeljem naplate naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada (poznatije kao kazna) kao i temeljem naplate komunalnog doprinosa u postupku ozakonjenja nezakonito izgrađenih objekata.

 

U obrazloženjima Rješenja o komunalnom doprinosu koje je donio Grad Split navedeno je u što se sredstva komunalnog doprinosa  trebaju koristiti, a odnosi se na  izgradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture u određenoj kalendarskoj godini.

Također se navodi  ukoliko Grad Split u navedenom roku ne izgradi, odnosno djelomično izgradi objekte  da se obvezniku vraća razmjerni dio uplaćenog komunalnog doprinosa.

Uvidom u određena Rješenja o komunalnom doprinosu koja je donio Grad Split evidentno je da veliki broj zadanih objekata i uređaja komunalne infrastrukture nije izgrađen odnosno nije u potpunosti izgrađen.

S obzirom na navedeno nameće se zaključak da mnogi naši sugrađani imaju pravo tražiti povrat sredstava za uplaćeni komunalni doprinos.

Očito u Gradu Splitu na kvalitetan način nitko ne vodi računa o ovoj tematici već se Rješenja o komunalnom doprinosu „štancaju“ kao na traci ne vodeći računa o posljedicama istoga.

 

Gradonačelniče AKO ne želite građane Splita izvijestiti o tome gdje odnosno u što je utrošen njihov novac onda nemate niti moralno pravo predstavljati te iste građane.

 

Gospodin Gradonačelnik dao nam je preko službenika za informiranje iz Ureda grada nekakav odgovor koji je dostavljen nakon roka propisanog za dostavu službene informacije ali je ipak dostavljen. Suština odgovora je da se podaci mogu pronaći na službenoj web stranici Grada Splita međutim iste je nemoguće pronaći.

Nažalost, odgovor je činovnički, suhoparan i napravljen po već dobro uhodanoj špranci te u njemu nismo dobili  detaljniju specifikaciju rashoda odnosno da li su sredstva uprihođena u postupku ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada namjenski utrošena. Navodi se iznos od 110 milijuna kuna kojega je Grad Split uprihodio u postupku legalizacije objekata. Iako smo tražili nažalost nismo dobili specifikaciju troškova kako bismo znali je li taj novac utrošen namjenski odnosno sukladno zakonskim propisima. Prethodni gradonačelnik Željko Kerum namjenska sredstva predviđena za sanaciju odnosno rješavanje odlagališta otpada Karepovac svojevoljno je preusmjerio u izgradnju Zapadne obale za što još uvijek nije sankcioniran, a za podsjetnik radi se o svoti od oko 80 milijuna kuna. Ovakvo ponašanje aktualnog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare ne razlikuje se od ponašanja njegova prethodnika stoga i ne čudi da zajedno preko tzv. koalicije vode grad Split, nažalost u propast.

Ukoliko Gradonačelnik ne opravda namjenski utrošena sredstva u visini od 110 milijuna kuna  zatražit ćemo njegovu odgovornost pred nadležnim tijelima.

 

Pitamo se hoće li nadležne institucije napokon početi raditi svoj posao?

 

 

HSP Split

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.