IMAMO DOKUMENT: Optužnica protiv Tomislava Tomaševića i Zelene akcije!

21.05.2021. 20:43:00

Kao što se vidi iz prijave, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva je 2009. godine podiglo optužni prijedlog protiv Zelene akcije i Tomislava Tomaševića jer su ispred ministarstva ostavili 100 komada otpadne metalne i plastične ambalaže od boje i lakova, te tražilo kaznu od do 700.000 kuna za pravnu osobu (Zelenu akciju) i 100.000 kuna za Tomaševića osobno, kao organizatora akcije.

Zeleni ostavili otpad ispred Ministarstva, te tvrdili da je to performans, odnosno da žele upozoriti na problem odlaganja opasnog otpada. Međutim, inspekcija im je naredila da otpad smjesta – uklone, a kako to nisu uradili, podnesena je prijava.

Naime, oni su tvrdili da građani širom Hrvatske svoje otpadne boje i lakove ne mogu donjeti u reciklažna dvorišta jer ih ona ne žele primiti. Kako im se u posljednje vrijeme za pomoć obratio velik broj građana oni su ga odlučili zbrinuti u svojim prostorijama, ali i ispred Ministarstva gdje su ga nakon akcije ostavili.

Iz ministarstva im je pak poručeno da su – na krivoj adresi: Prema Zakonu o otpadu, gradovi i općine kojima građani plaćaju odvoz komunalnog otpada dužni organizirati reciklažna dvorišta u kojima će od građana preuzimati i tu vrstu otpada koja nastaje u kućanstvima (ambalaža od otpadnih boja i lakova, ambalaža od ostalih opasnih tvari i sl.).

‘Ako neko gradsko reciklažno dvorište odbija preuzeti od građana tu vrstu otpada treba podnijeti prijavu inspekciji zaštite okoliša jer bi to bilo kršenje Zakon o otpadu. Iz evidencije inspekcije zaštite okoliša vidljivo je da Zelena akcija nije do sada prijavljivala Grad Zagreb radi odbijanja preuzimanja navedene vrste otpada’, piše u priopćenju MZOPUG-a.

Zelena akcija je pak tražila da se prijava – odbaci, i navela kako su bili na “pravoj adresi” te odbacili tvrdnju Ministarstva da je Inspekcija morala postupiti po Zakonu te pokrenuti prekršajni postupak protiv Zelene akcije jer je, tvrde, “Inspekcija tek nakon performansa Zelene akcije podnijela prekršajnu prijavu protiv Grada Zagreba iako je 6 godina znala da Grad Zagreb krši Zakon o otpadu”. Zašto Zelena akcija nije prijavila Grad Zagreb nego je bacila smeće ispred ministarstva kako bi ono podnijelo prijavu, nije posve jasno.

Ipak, ostaje činjenica da je na pločnik bačeno – smeće, i da je Zelena akcija zaradila prekršajnu prijavu zbog toga. Koliko je takav vid performansa u skladu sa zadaćama koje je Zelena akcija, koju je financirao i sam grad sve do prošle godine kad je ukinuto financiranje “Zelenog telefona”, u skladu s onim za što se zalažu – procijenite sami. Inače, podsjetimo, do 2008. godine bio član Savjeta za mlade u vladi Ive Sanadera, a nakon isteka mandata se počeo ozbiljno baviti građanskim aktivizmom. Javnosti je postao poznat godinu dana nakon ovog “performansa” sa smećem, kad je pokrenuo prosvjede na Cvjetnom trgu protiv gradnje Centra Cvjetni i srušio ogradu. Tom prilikom je zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju, osuđen na 10.000 kuna kazne. Sutkinja Vlatkica Jurić utvrdila je da im je odredila minimalnu kaznu, na koju se Tomašević žalio.


Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.