Imotska krajina pod posebnim mjerama: radit će samo terase kafića, ograničavaju se obiteljska okupljanja, zabranjuje davanja sućuti na sprovodu...

22.08.2020. 09:28:00

Imotski i Imotska krajina definitivno preuzimaju ulogu nositelja žarišta koronavirusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji. S obzirom na broj oboljelih po broju stanovnika, stanje je već alarmantno, a novi podaci o novozaraženima i dalje pristižu.

Trenutačno je zaraženih u Imotskoj krajini 136, od toga u gradu Imotskom 41, a svi ti slučajevi zabilježeni su od 1. do 21. kolovoza.

Prema najnovijim podacima Županijskog stožera, samo u petak u Imotskom i Imotskoj krajini bilo je 47 novozaraženih koronavirusom. U gradu Imotskom 14, Lokvičićima pet, Runovićima četiri, Prološcu devet, Cisti Provo tri, Podbablju četiri, Zmijavcima dva i Lovreću šest. Očito na naplatu stiže nekontrolirano okupljanje i nepoštovanje epidemioloških mjera tijekom proteklih blagdana.

Treba, naime, sve uzeti u obzir: ljeto je, veće opuštanje, turisti, blizina Bosne i Hercegovine, proslave i velika okupljanja od blagdana Gospe od Anđela 2. kolovoza do Velike Gospe... Nažalost, velike brojke zaraženih nisu i konačne jer nas, prema izjavama epidemiologa, i idućih nekoliko dana čeka rast.

No, to su samo predviđanja. Stvarno stanje sa zebnjom komentiraju mnogi Imoćani.

U razdoblju od 1. do 15. kolovoza nije bilo večeri, a da grad nije bio pun "kao šipak", bez držanja socijalne distance, tek tu i tamo se mogla vidjeti poneka maska. Jesu li se trebale pripremiti sadržajnije mjere, posebno oko okupljanja mladih? Imotski ugostitelji, to treba istaknuti, maksimalno su se držali propisanih mjera, no broj gostiju bio je iznad svih očekivanja i to nije mogao nitko kontrolirati.

Kada bi se i zatvorili kafići u središtu grada, velike grupe mladih bi do ranih jutarnjih sati ostajale po ulicama i glavnom trgu. Ne mora to biti uzrok ovolikog broja zaraženih, ali navedeno je kao primjer izostanka samodiscipline. I još nešto, a što sugeriraju zdravstveni djelatnici: postoji mogućnost ugroze zdravstvenog sustava tako da veći broj zdravstvenih djelatnika završi u samoizolaciji, s obzirom na to da ne postoji odvojeni prostor gdje bi se primali pacijenti sa simptomima nego se to obavlja u imotskoj jedinici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

U Posušju, primjerice, kod tamošnjeg Doma zdravlja postavljen je poseban kontejner gdje se primaju pacijenti sa simptomima. A imotski liječnici pacijente koji im se jave s kašljem, temperaturom, proljevom... primaju u svojim ordinacijama izlažući se tako zarazi.

Koliko je situacija u Imotskom i Imotskoj krajini ozbiljna vidljivo je i po hitnom okupljanju koordinacije načelnika imotskih osam općina i gradonačelnika s ljudima iz Stožera civilne zaštite grada. Nakon vrlo ozbiljne analize stanja, donesene su i neke odluke o ograničenjima.

O svemu nas je obavijestio dr. Vice Čikeš, načelnik Stožera civilne zaštite grada Imotskog.

– Ono što smo prethodnih dana planirali u petak smo se dogovorili to i provesti, te o tim odlukama obavijestiti i Županijski i Nacionalni stožer. A to je da se ograniči broj ljudi na vjenčanjima, potom zabrana iskazivanja sućuti na sprovodima, samo vanjski rad kafića, i obiteljska okupljanja samo do 20 ljudi. Još smo reaktivirali i operativne snage Stožera koje će pomoći komunalnim redarima, a to su Dobrovoljno vatrogasno društvo, Javna vatrogasna postrojba i HGSS. Ove mjere stupit će na snagu vjerojatno od ponedjeljka ujutro – izjavio je dr. Čikeš.

Brčić: Bez rukovanja na sahranama


Načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić najavio je poduzimanje novih mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom u Imotskoj krajini.

– Prije svega, onemogućavanje rada kafićima u zatvorenom dijelu. Znači, moći će raditi samo na otvorenom dijelu prostora. Isto tako, sprječavanje većeg broja okupljanja kada je riječ o obiteljskim svečanostima, a jedna od mjera je i da se prilikom sahrana ne izražava sućut rukovanjem – kazao je Brčić. A.F.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Braco Ćosić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.