Institut za rat: Putin od Xija nije dobio što je htio

22.03.2023. 08:58:00

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping potpisali su 21. ožujka zajedničku izjavu o produbljivanju partnerstva i strateške suradnje u kojoj je istaknuto da su rusko-kineski odnosi sveobuhvatni, strateški i "na najvišoj razini u povijesti".

Institut za proučavanje rata naznačio je u svom najnovijem izvješću da su obveze koje su preuzeli Xi i Putin bile “primjetno jednostrane”.

Xi je pohvalio Putina i pojačao kinesko stajalište o političkom rješenju rata u Ukrajini, ali nije otišao mnogo dalje od davanja tih izjava.

“Putin je, nasuprot tome, najavio brojne mjere koje signaliziraju stalnu orijentaciju Rusije i ovisnost o Kini u energetskom i gospodarskom sektoru, koje se čine vrlo jednostranim u usporedbi s Xijevim relativno umjerenim obvezama”, utvrdio je ISW.

“Xi osim toga nije signalizirao namjeru da podrži ruski rat u Ukrajini osim nejasnih diplomatskih uvjeravanja, što je vjerojatno korak ispod onoga što se Putin nadao osigurati u pregovorima.”

“Putin vjerojatno nije uspio osigurati upravo onu vrstu partnerstva koju treba i želi, a Xi će vjerojatno napustiti Moskvu nakon što je osigurao jamstva koja su više jednostrana nego što je Putin namjeravao da budu”, rekao je ISW, prenosi Index.

Izvor: n1/ Foto: ISW

Izvorni autor: N1 Info

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.