Ivica Šola: Put od ljevičarske tolerancije do dijagnoze PTSP-a je sve kraći

25.11.2019. 08:07:00

Svaki dan čitam barem po jednu vijest kako se na mnogim sveučilištima po svijetu profesorima, vrsnim znanstvenicima, zabranjuju predavanja ili im se daju otkazi. Samo zato jer su u svojim istraživanjima došli do rezultata suprotnog mainstreamu, bilo da se radi o svjetonazorskim pitanjima, bilo prirodnoznanstvenim, egzaktnim.

Ovih dana čitam o jednom takvom slučaju u Njemačkoj, jednom od mnogih, ali koji je po količini “tolerancije” i poštovanja “slobode govore” toliko snažan i slikovit, te pokazuje koliko je tolerantna moderna ljevica, ljevica za koju sloboda govora i tolerancija, to je toliko već očito, vrijedi samo za istomišljenike.

Bernd Lucke je profesor makroekonomije u Hamburgu. Stručnjak je svjetskoga glasa na svom području pa je, među inim, bio i savjetnik Svjetske banke i drugih važnih institucija u Njemačkoj i svijetu.

No, u jednom momentu odlučio je, kao odgovor na Merkeličinu politiku koja je stvorila kaos, ući u politiku i postaje suosnivač AfD-a. Na istoj listi postaje i europarlamentarac. Zbog neslaganja sa smjerom u kojem je išao AfD, napustio ga je i osnovao novu stranku. Kako nije uspio, nakon što je zamrznuo svoj status na Sveučilištu, vratio se profesorskom poslu.

Politički grijeh profesora ekonomije

Došao je tako profesor prošli mjesec pred aulu u kojoj je treba održati svoja predavanja studentima iz makroekonomije, dakle, nikakva politička ili svjetonazorska pitanja. No aula je bila zaključana. Potom se iz aule pojave dva lika i kažu da nema predavanja, da su u auli radovi.

No nisu bili, jer Lucke je bio napadnut i izvrijeđan, potjeran. Onda je Sveučilište odredilo drugu dvoranu, koja je najavljena samo studentima koji pohađaju kolegij. No opet ga je gerila zaskočila, bacala predmete, psovala, i predavanje nije održano.

Kako su i studenti i Lucke bili fizički ugroženi od “tolerantnih” studenata antifašista, Sveučilište je pojačalo osiguranje i pozvalo policiju u pomoć. No izljevi “tolerancije” mladih ljevičara bili su toliki da opet nije uspio.

Potom je Lucke sam prijavio da ga se istraži je li učinio bilo što protivno Ustavu, njemačkim zakonima, sveučilišnom statutu, međunarodnim konvencijama. Naravno da nije, jedini je njegov grijeh što im politički nije po ukusu, iako nije nikakav ekstremist.

Sveučilište se potom obratilo zastupnici Zelenih Katharini Fegebank koja, doduše, staje iza Luckea i traži da mu se omogući rad, predavanja, no dodaje: “Nitko ne može s vas skinuti odgovornost da ste bili utemeljitelj AfD-a. Niti ja”.

Nije bitno koju je političku platformu Lucke zagovarao (ekonomist!) u AfD-u koji je napustio (!), već sama činjenica što je bio član stranke koja niti je protuzakonita, niti krši bilo kakva pravila i demokratski poredak u pluralnom društvu. Ali eto, nije “njihov”, pa mu treba uskratiti pravo na rad.

Otkud sve više ovakvih i sličnih slučajeva na sveučilištima i medijima? Edward Feser, profesor filozofije na Pasadena City Collegeu, koji je imao sličnih problema s tolerantnim ljevičarima u SAD-u, pitao se odakle tolika netolerancija studenata i kolega, kojima riječ tolerancija, pogotovo kada se pojave u medijima, ne silazi s usta. S druge strane, sve koji u znanosti ne slijede njihove misli i postavke, spremni su egzistencijalno ubiti ili društveno izolirati.

Problem je našao u totalnoj okupaciji humanistike i društvenih znanosti ljevičara, na Gramscijevoj matrici marša kroz institucije, pa u studijskim programima prevladava ono što je sam nazvao deset dogmi novog (ljevičarskog) jednoumlja. Tako je umjesto znanosti i metodologije prevladala (lijeva) ideologija.

Stručna pomoć

Evo tih deset dogmi:

1. Kapitalizam je uzrok mizerije; 2. Socijalizam, bez obzira ne njegovu praktičnu propast, motiviran je visokim idealima, a Marx nas ima još uvijek puno toga naučiti; 3. Globalizacija šteti siromasima u Trećem svijetu; 4. Čovjek je glavni krivac ambijentalnih nedaća; 5. Gotovo sve psihološke i razlike u ponašanju između ljudi su “socijalno konstruirane”, a profesionalne i materijalne razlike su posljedica seksizma; 6. Sve nedaće Trećeg svijeta su posljedica kolonijalizma, a Zapadna civilizacija je inherentno represivna i nasilna, posebno prema ženama i “obojenima”; 7. Produkti zapadne civilizacije su duhovno inferiorni nezapadnim civilizacijama; 8. Tradicionalna vjerovanja, posebno kršćanska, proizvod su znanstvene neprosvijećenosti i zatucanosti; 9. Tradicionalni moralni skrupuli, posebno oni koji se tiču seksa, temelje se na neznanju i religijskoj indoktrinaciji; 10. Tko ne misli ovako je homofob, netolerantan, islamofob, sve radi zbog novca, pohlepni je kapitalist, seksist, rasist…

I kako je završilo ovo psihofizičko maltretiranje Luckea i njegovih studenata od tolerantnih ljevičara? Tragikomično. U svom priopćenju Sveučilište u Hamburgu piše: “Kao neposrednu mjeru, klinička psihoterapeutska ambulanta Sveučilišta u Hamburgu nudi ad hoc terapije za nošenje s postraumatskim stresnim sindromom”.

Svima želim brz oporavak.

Izvor: Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.