Izdvajamo 47 najvažnijih postignuća i poteza u mandatu predsjednika Donalda Trumpa

20.01.2021. 16:17:00

Bijela kuća je objavila postignuća američkog predsjednik Donalda Trumpa u njegove četiri godine mandata, a lista je dugačka. U nastavku izdvajamo neke od Trumpovih najvažnijih poteza i postignuća, a ističemo ona iz područja zaštite života nerođenih i vjerskih sloboda, gospodarstva, suverenizma, pravosuđa i vanjske politike.

Njegovanje svetosti svakog života

1. Predsjednik Donald Trump je neumorno radio na sprečavanju vladinog financiranja pobačaja te je povukao niz značajnih pitanja po pitanju obrane prava na život svakog čovjeka, a posebno nerođene djece.

2. Trump je obnovio i proširio ‘Mexico City policy’, posebnu regulativu kojom SAD zabranjuje financiranje na federalnoj razini, novcem poreznih obveznika – nevladinih organizacija koje pružaju savjetovanje ili preporuke za pobačaj, koje se zalažu za dekriminalizaciju pobačaja ili širenje usluga pobačaja. Zbog ovog je poteza Planned Parenthood, najveća organizacija koja se bavi industrijom “usluga pobačaja” izgubio oko 100 milijuna dolara.

3. Trump je također odobrio propis koji nalaže da subjekti koja primaju novčana sredstva iz programa pod nazivom Title X za planiranje obitelji moraju biti fizički odvojeni od onih koji vrše pobačaj ili upućuju pacijentice na pobačaj. Planned Parenthood je odbio postupiti u skladu s tim propisom te je posljedično izgubio 60 milijuna dolara financiranih sredstvima poreznih obveznika.

4. Trump je podržavao legislativu kojom bi se okončao pobačaj u kasnoj trudnoći.

5. SAD je pod Trumpom u potpunosti prestao financirati populacijski fond Ujedinjenih naroda zbog potpore prisilnom pobačaju i prisilnoj sterilizaciji.

6. Potpisao je zakon kojim se poništava uredba prethodne administracije kojom se saveznim državama zabranjivao prestanak financiranje objekata za pobačaj.

7. Proveden je plan kojim se novcem poreznika više ne podržavaju pobačaji pod pokrićem Obamacarea.

8. Zaustavio financiranje istraživanja fetalnog tkiva na saveznoj razini.

9. Radio je na zaštiti zdravstvenih subjekata i prava savjesti pojedinaca – osiguravajući da niti jedan medicinski radnik nije prisiljen sudjelovati u pobačaju protivno svojim uvjerenjima.

10. Izdao je izvršnu naredbu kojom se pojačava zahtjev da sve bolnice u Sjedinjenim Državama omoguće medicinsku njegu ili hitni transfer za dojenčad koja trebaju hitnu medicinsku pomoć – bez obzira na invaliditete.

11. Predsjednik Trump je predvodio koaliciju zemalja u potpisivanju Deklaracije o ženevskom konsenzusu, istaknuvši da ne postoji međunarodno pravo na pobačaj i obvezujući se na zaštitu zdravlja žena.

12. Trump je također bio prvi američki predsjednik u povijesti koji je sudjelovao na manifestaciji Hod za život.

Obrana vjerskih sloboda u SAD-u i diljem svijeta

13. Predsjednik Trump je štitio pravo na savjest liječnika, medicinskih sestara, učitelja i grupa poput Male sestre siromašnih. Male sestre siromašnih su časne sestre koje se zalažu za život i skrbe o starijima, a odbijale su plaćati kontracepciju za svoje zaposlenike.

14. Trump je također prvi američki predsjednik koji je sazvao sastanak u Ujedinjenim narodima radi zaustavljanja vjerskih progona.

15. U njegovom mandatu pružena je zaštita pružateljima usluga usvajanja i udomiteljstva osiguravajući im da mogu nastaviti služiti svojim zajednicama slijedeći učenja svoje vjere.

16. Trump je osigurao da državni službenici mogu imati slobodni plaćeni dan, na dane obilježavanja važnih blagdana.

17. Pokrenut je Međunarodni savez za vjersku slobodu – prvi savez ikada posvećen suočavanju s vjerskim progonima širom svijeta.

Nezaposlenost 3.5%, smanjenje poreza, intenzivna deregulacija

U priopćenju se ističe da je prije dolaska kineskog virusa izgrađeno najprosperitetnije svjetsko gospodarstvo.

18. SAD je dobio 7 milijuna novih radnih mjesta – više od tri puta nego li su predviđali vladini stručnjaci

19. Obiteljski prihodi srednje klase povećali su se gotovo za 6.000 američkih dolara – pet puta više nego tijekom cijelog mandata prethodne administracije.

20. Stopa nezaposlenosti dosegla je 3,5 posto, najnižu u pola stoljeća

21. Prihodi su porasli u svakom pojedinom gradskom području u Sjedinjenim Državama prvi put nakon gotovo tri desetljeća (u SAD-u ima 384 gradska područja.

22. Trumpova administracija ističe da 7 milijuna manje ljudi više ne preživljava od bonova za hranu

23. Donjih 50 posto američkih kućanstava zabilježilo je 40-postotni rast neto vrijednosti

24. Tipična četveročlana obitelj koja je zaradila 75.000 američkih dolara primila je smanjenje poreza na dohodak za više od 2.000 dolara – smanjivši poreze za pola. Udvostručen je standardni odbitak – čineći prvih 24.000 dolara koje je zaradio bračni par potpuno neoporezivim.

25. Dodaje se kako je udvostručen porezni kredit za djecu, da je eliminiran porez na nekretnine i da je poslovni porez smanjen s 35 na 21 posto.

26. Za vrijeme Trumpovog mandata pokrenuta je masovna deregulacija te je za svaku novu regulativu ukinuto čak osam prethodnih regulativa. Isto tako ističe se da je Federalni registar, službena knjiga vladinih zakona, propisa, regulativa i pravila smanjena za čak 25.000 stranica, dok je za vrijeme prethodne administracije ona bila povećana za 16.000 stranica.

27. Sjedinjene Države su postale najveći svjetski proizvođač nafte i prirodnog plina.

28. Predsjednik Trump je pojednostavio dobivanje dozvole za terminale za ukapljeni prirodni plin (LNG) i potpisao dugotrajno odobrenja za izvoz LNG-a do 2050 godine. Sjedinjene Države tako su postale jedan od tri najveća izvoznika LNG-a na svijetu, a očekuje se da će izvoz LNG-a smanjiti američki trgovinski deficit za više od 10 milijardi dolara.

29. Za vrijeme Trumpovog mandata snižene su cijene lijekova po prvi put u 51 godini.

Sukob s globalizmom i UN-om; vanjska politika i migranti

30. Trump je povukao SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma punog ideoloških fraza te je isticao da bi on oslabio američku nacionalnu suverenost.

31. U izvješću Kuće se naglašava kako je Trump “obranio suverenitet Sjedinjenih Država povlačenjem iz Globalnog dogovora o migracijama Ujedinjenih naroda” koji je poznat i kao Marakeški sporazum. Riječ je o međunarodnom sporazumu iz kojeg su Sjedinjene Države i Mađarska izašle zbog zabrinutosti da će on izbrisati razliku izm

eđu legalne i ilegalne migracije.

32. Trump je isto tako inzistirao na reformi Ujedinjenih naroda (UN) te je smanjio Radio na reformi i usmjeravanju Ujedinjenih naroda (UN) i smanjio njihovo financiranje za 1,3 milijarde dolara.

33. Trump je praktički u “sukobu sam protiv svih” osigurao 400 milijuna dolara više za obranu od saveznika NATO-a pakta do 2024. godine, a broj članova koji su ispunili svoje minimalne obveze udvostručio se.

34. Izgrađeno je preko 643 kilometra graničnog zida kao zaštita od ulazaka ilegalnih migranata te je na granicu poslano 5000 vojnika. Isto tako, u dogovoru s Meksikom, meksičku stranu zida čuva više od 10.000 vojnika.

35. Za vrijeme Trumpovog mandata broj ilegalnih prelazaka granice smanjio se za 87 posto. Također, ukinuta je praksa “Uhvati-i-pusti”, što znači da se ilegalne migrante više ne pušta da na slobodi čekaju ročišta. Time je spriječena praksa u kojoj se ilegalni migranti ne pojavljuju na ročištima te se sada zadržavaju u pritvoru sve do povratka u matične zemlje.

36. Suspendirano je preseljavanje izbjeglica iz najopasniji regija na svijetu, te se broj preseljenih izbjeglica smanjio za 85 posto.

37. Trump je također priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela gdje je premjestio veleposlanstvo SAD-a, priznao je suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, a SAD je napustio UN-u Vijeće za ljudska prava zbog očite anti-izraelske pristranosti tog tijela.

38. SAD je u Trumpovom mandatu posredovao u povijesnim mirovnim sporazumima između Izraela i arapsko-muslimanskih zemalja, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Kraljevinu Bahrein i Sudan.

39. Zbog sumnji kako je Svjetska zdravstvena organizacija kineska marioneta, Trump je prvo u potpunosti stopirao financiranje njeno financiranje, oduzevši im pola milijarde dolara godišnje, a potom i povukao SAD iz članstva.

40. Trump je porazio i uništio terorističku organizaciju ISIL i njen “kalifat” u Iraku i Siriji te je SAD uspješno likvidirao vođu ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadija.

Pravosuđe, vojska, tehnologija i obrazovanje

41. Za vrijem Trumpove administracije SAD je osnovao Svemirska snage, prvu novu granu oružanih snaga Sjedinjenih Država od 1947. godine.

42. SAD je u Trumpove četiri godine potpuno obnovila vojsku s ulaganjem od preko 2,2 bilijuna dolara.

43. Nominirano je i potvrđeno preko 230 saveznih sudaca.

44. Potvrđena su 54 sudca na žalbenim sudovima Sjedinjenih Država, što čini gotovo trećinu cjelokupnog žalbenog vijeća.
U 4 od 11 žalbenih vijeća većinu više ne čine suci koje su imenovali Demokrati. Na najviše Vrhovnom sudu većinu čine suci koje su imenovali Republikanci, a za vrijeme Trumpovog mandata sudac Neil Gorsuch zamijenio je suca Antonina Scaliu, sudac Brett Kavanaugh zamijenio je suca Anthonyja Kennedyja, a sutkinja Amy Coney Barret zamijenila je sutkinju Ruth Bader Ginsburg.

45. Trumpova administracija je postala prva koja je umjetnu inteligenciju, kvantnu informacijsku znanost i 5G komunikaciju imenovala nacionalnim prioritetima istraživanja i razvoja.

46. i 47. Trumpova administracija zabranila je zaposlenici izvršne vlasti obvezno prolaze kroz “treninge” o kritičkoj rasnoj teoriji, na kojima im se tvrdilo da “gotovo svi bijelci doprinose rasizmu” te je pokrenuo novi plan za proamerički nastavni program za učenike kojim bi se promicao domoljubni odgoj.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Stjepko Vladić/Foto: Gage Skidmore / wikimedia comkons

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.