Junaci Domovinskog rata – general Gotovina pozvao IX. bojnu HOS-a u obranu Škabrnje

24.01.2023. 08:52:00

Ovo je priča o junacima bitaka za Maslenicu 1993. godine – slavna IX. bojna HOS-a u junačkoj obrani oslobođene Škabrnje. Iz zahvalnosti Škabrnja je 2020. dala ime ulice po postrojbi HOS-a, uz prisutnost generala Ante Gotovine i zapovjednika Marka Skeje, piše Narod.hr.

Otvorenje ulice HOS-a u Škabrnji 2020. godine:

Bitka za Maslenicu trajala je gotovo dva mjeseca i nije završila osvajanjem Masleničkog ždrila koje je ponovno povezalo sjever i jug Hrvatske slabašnim pontonskim mostom. Teške borbe su se nastavile i u veljači 1993. godine. Najpoznatija je bitka za Kašić kada su pripadnici slavne 3. osječke brigade junačkim naporima obranili selo. I u ožujku 1993. je 7. brigada iz Varaždina, rame uz rame s 4. brigadom iz Splita s kojom je dvije godine kasnije oslobodila Knin, vodila teške borbe oko sela Drače.

Donedavno je bilo malo poznato da je slavna IX. bojna HOS-a iz Dalmacije čak 43 dana branila osvojenu Škabrnju u potpunom okruženju srpskih snaga.

Obrana Škabrnje 

Nakon pada i pokolja u Škabrnji 1991. godine koje je napravila srpska vojska, s vojnicima velikim dijelom sastavljenim od lokalnih Srba iz Dalmacije koji su proglasili SAO Krajinu na okupiranom teritoriju, u okviru operacije Maslenica, oslobođeno je i selo Škabrnja. Najveći problem bio je što je to hrvatsko selo bilo duboko u oslobođenom teritoriju i gotovo u potpunom okruženju srpskih snaga.

Škabrnju je bilo vrlo teško ili gotovo nemoguće braniti.

Zbog toga je general Ante Gotovina pozvao s južnog bojišta IX. bojnu HOS-a, u sastavu 114. brigade, gdje je ta slavna postrojba Hrvatske vojske od početka sudjelovala u obrani opkoljenog Dubrovnika.

Važno je istaknuti da ono što danas mnogi žele osporiti: HOS je čak i 1993. godine imao svoje znakovlje i svoj naziv na uniformama Hrvatske vojske.

Zbog velikih zasluga i hrabrosti je 2020. godine Škabrnja dala ime ulice u mjestu po postrojbi HOS-a koja ju je junački branila, uz prisutnost generala Ante Gotovine i zapovjednika Marinka Skeje.

Bitka za opkoljenu Škabrnju 

Nakon strašnog srpskog poraza 1993. u bitkama za Maslenicu i zadarsko zaleđe, Škabrnja je postala ultimativni cilj svih srpskih vojničkih jedinica i planova. Prodor hrvatskih snaga iz Kašića, obranjenog krvlju Slavonaca iz 3. gardijske, u smjeru Zadra, završio je tako da je Škabrnja ostala u hrvatskim rukama. Držali su je u rukama legendarne „Zelene Beretke“ i pripadnici bojne za specijalne namjene „Zrinski“.

A onda je predana u ruke vojnika IX. bojne HOS-a pod zapovjedništvom Marinka Skeje, za koje se znalo da nigdje i nikada ne odstupaju. Selo dugo čak 6 kilometara branila je skupina od samo 80 vojnika, od kojih je svaki imao vrijednost elitnog borca koji ne odstupa s prve crte.

A neprijatelj i njegova sva sila koja se slila prema Škabrnji, to je dobro znao.

Sve najbolje što su Srbi imali poslali su na Škabrnju u ožujku 1993. godine jer trebalo je povratiti moral. Nakon izgubljenih bitaka za Kašić, Islam Grčki i Latinski, Novigrad, Maslenicu, Velebit. Najelitnije srpske vojničke jedinice došle su na Škabrnju, selo koje je ostalo u okruženju i do kojeg se moglo doći samo putovima kroz žbunje, kamen i kozje staze. Bili su tu na srpskoj strani „Alfe“ zloglasnog Kapetana Dragana, najbolja vojnička jedinica bosanskih Srba. Zatim „Vukovi s Vučjaka“, po zlu poznati „Tigrovi“ ratnog zločinca Arkana i mnogi drugi.

Thomas Crowley „Irac” 

Puno je hrabrih HOS-ovaca branilo Škabrnju, a u najveću legendu svojom hrabrošću i akcijama protiv Srba ušao je zasigurno spomenuti pokojni Thomas Crowley „Irac”. Irac je sa svojom skupinom uništavao borbeni moral Srba čestim akcijama u njihovom zaleđu, što je srpsku vojsku izluđivalo. Djelovanje HOS-a u takvim akcijama, u kojima se unosio strah i panika neprijateljima u zaleđu, bila je njihova specijalnost.

Situacija je bila tim paradoksalnija jer je 80 vojnika HOS-a u Škabrnji utjeralo strah u kosti najelitnijim srbijanskim vojnicima, kao i njihovoj logistici. Oni su poput vukova čekali da osvoje plijen na mjestu gdje su već jednom okrvavili svoje ruke. I to ne do lakta, nego do ramena: preko 80 Škabrnjana je ubijeno u studenom 1991. godine kada su četnici ušli u ovo pitomo hrvatsko selo i napravili pokolj njegovih stanovnika.

Tako su krajem ožujka pripadnici HOS-a izveli jednu diverzantsku akciju protiv srpskih postrojbi, kojima je zapovijedao četnik Dragan Vasiljković – Kapetan Dragan. Uništili su nekoliko minobacača, topova, i oklopnih transportera oko sela. To je izazvalo takvu jezu i strah u redovima Srba da su izmišljali raznorazne priče da Škabrnju brani preko „1000 krvožednih i nadrogiranih ustaša“.

Radilo se zapravo o 80 junaka HOS-a od kojih danas znamo ime samo zapovjedniku Skeji i slavnom „Ircu“.

IX. bojna HOS-a ratovala je u Škabrnji pod zapovjedništvom 114. brigade Hrvatske vojske iz Kaštela, sa svojim slavnim znakovljem na ramenu.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:video screenshot

Izvorni autor: PDN/narod.hr/dr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.