Mario Filipi predstavio „Teslu“ i u Varaždinu

22.09.2022. 17:41:00

Mario Filipi (70),  dragovoljac hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, nedavno je objavio novu knjigu – „Nikola Tesla -ispod paučine“, koja je predstavljena i u  dvorani Pastoralnog centra  Varaždinske biskupije u Varaždinu.

Pored autora, o ovom  obimnom  publicističkom  djelu, govorili su i novinar i publicist Mladen Pavković i Ivan Jaklin, povjerenik HKV-a za Hrvatski sjever.

  • Vjerovali ili ne, Tesla me naprosto očarao. Dugo sam razmišljao kako je jedna dječak iz jednog malog hrvatskog sela otišao u svijet i postao svjetski znanstvenik. To se rijetko događa, a još manje da je riječ o našem čovjeku, kojeg danas podjednako svojataju Hrvati i Srbi – kazao je Filipi, koji se godinama uspješno bavi publicistikom, sportovima, glumom, fotografijom, plivanjem voćarstvom, iako je 100 postotni hrvatski ratni vojni invalid.
  • Po struci sam politolog, što znači da je moje tehničko znanje vrlo oskudno. Zato se nisam detaljnije upuštao u tehniku i fiziku, nego sam naglasak stavio na Teslu kao društveno biće, njegov odnos prema drugim ljudima općenito, posebno prema ženama, prema Bogu, prijateljstvu, hrani, novcu, odijevanju i još mnogo toga. Želio bih da čitatelji dok čitaju moju knjigu dožive prosvjetljenje kakvo sam i ja doživio….

S obzirom na zanimljive i vrijedne  dokumente, brojna istraživanja, ilustracije i drugo, putem kojih nam je uz ostalo predstavljen ovaj svjetski znanstvenik, u gotovo dosad neviđenom svjetlu, ovo nije ništa drugo nego „doktorska disertacija“ – naglasio je Pavković te predložio da se i po ovoj knjizi snimi igrani film.

Prvo predstavljanje knjige, Filipi je održao u Zagrebu, a nakon Varaždina i u Sisku.

Milan Pišković

Snimio: Nino Golob

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.