Mariupolj – snimka strahovitog razaranja grada koji postaje simbol otpora ruskoj agresiji

15.03.2022. 20:32:00

Rat u Ukrajini uskoro ulazi u četvrti tjedan. Branitelji južne Ukrajine i Crnog mora, sa izuzetkom Hersona koji je pao, i dalje u većim gradovima uspješno odolijevaju ruskoj invaziji.

Osobito se u junačkom otporu ističe grad Mariupolj, koji brani legendarna pukovnija Azov sastavljena od domaćih i međunarodnih dragovoljaca. Pukovnija Azov dio je elitne Nacionalne garde Ukrajine, i kao takva nema nikakve veze s lažima koje se o njoj šire. Slično demonoziranje se događalo u Domovinskom ratu ZNG-u i HOS-u, od strane srbijanskih, ali i međunarodnih medija.

Mariupolj, lučki grad na obali Azovskog mora, mjesto je najžešćih sukoba i prijeti da postane velika ljaga moderne ruske povijesti.

Putinova ‘specijalna vojna operacija’  stavila je Mariupolj kao primarni cilj kako bi kopnenim koridorom spojila anektirani Krim i samoproglašene republike Donjeck i Lugansk. Mariupolj se našao opkoljen i potpuno odsječen od ostatka ukrajinske vojske. Ukrajinske obrambene snage očekuju i desant ruske Crnomorske flote.

Preko 400 tisuća ljudi zarobljeno je u gradu. Ukrajinci kažu da Rusi bombardiraju humanitarne konvoje, što ovi negiraju i tvrde da ih Kijev sam sabotira kako bi privukao pažnju svjetske javnosti.

Teška ruska bombardiranja natjerala su stanovnike ukrajinskih gradova da pokapaju mrtve civile u improvizirane masovne grobnice, a mnoge žrtve nisu identificirane. ‘Ne možemo pokopati žrtve u privatne grobnice, jer su one izvan grada, a područje kontroliraju ruske trupe’, rekao je zamjenik gradonačelnika Mariupolja Serhij Orlov.

Gotovo dva tjedna Mariupolj svakodnevno je bombardiran ruskim raketama i granatama. Tisuće stanovnika, bez hrane i vode, skrivaju se u podrumima.

Novinara zapadnih medija nema u gradu.

Prema zadnjim informacijama koje je dobio BBC. Rusi su zauzeli bolnicu u u Mariupolju. Zamjenik gradonačelnika Mariupolja Sergej Orlov objavio je da su ruske trupe drže osoblje i pacijente mariupoljske bolnice zatočene kao taoce. Šef regionalne administracije Donjeck Pavlo Kirilenko dodao je da je nemoguće izaći iz bolnice. U bolnici se nalazi oko 400 pacijenata.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:PAP / Oružane snage Ukrajine/ ik

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.