Maturanti osvajaju Hrvatsku: Norijada kao simbol završetka srednjoškolskih dana

26.05.2023. 10:02:00

Danas se diljem Hrvatske obilježava Dan maturanata, poznat kao norijada. Grad Zagreb je pozvao sve maturante da se okupe na proslavi norijade na Bundeku, gdje će biti organiziran glazbeno-scenski program koji će trajati od 13 do 20 sati. Također, za maturante koji se okupe na Trgu bana Jelačića bit će organizirana povorka, piše Dnevnik.hr.

Povorka će krenuti s Trga u pratnji nadležnih službi prema Bundeku u podne. Zbog prolaska maturanata, privremeno će biti obustavljen promet na pravcu: Trg bana Jelačića - Praška - Zrinjevac - Strossmayerov trg - Tomislavov trg - Mihanovićeva - Miramarska - Vukovarska - Hrvatske bratske zajednice (Most Slobode) - Damira Tomljanovića Gavrana - Bundek.

Voditelj programa u Zagrebu bit će animator Marko Petar Orešković, a u glazbenom programu sudjelovat će Zembo Latifa, DJ Danijel Turk, band Kings, Jakša Jordes & DJ Robbie, Turk The DJ i DJ Vermont.

Norijada na istoku Hrvatske već traje treći dan u Varaždinu. Maturantima Varaždinske županije i ove godine je ponuđen organizirani program "Maturantika 2023" koji je započeo u srijedu.

"Već tradicionalno 'Maturantika' započinje mimohodom maturanata i proglašenjem 'najodore'. Četvrtak je predviđen kao sportski dan 'Sportom protiv ovisnosti', dok će zadnji dan točno u podne maturanti zaplesati Kvadrilju i tako poslati poruku mira", izjavila je zamjenica župana Varaždinske županije, Silvija Zagorec.

Kvadrilja, društveni ples koji se u 19. stoljeću proširio po europskim zemljama, bit će plesana i u Osječko-baranjskoj županiji. U današnjem programu sudjelovat će ukupno 2324 maturanta, od kojih će njih 1435 plesati Kvadrilju u Osijeku.

Ples maturanata započet će u podne u šest gradova Osječko-baranjske županije: Belom Manastiru, Valpovu, Donjem Miholjcu, Našicama, Đakovu i Osijeku.

Zamjenik župana Josip Miletić izjavio je: "Lijepo je u našim gradovima vidjeti mlade u plesu Kvadrilju, njihove roditelje, bake, djede i druge osobe koje im daju podršku, kao i njihove profesore i učitelje kojima zahvaljujem i za ovu generaciju maturanata".

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:arhiva/srednja.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/B.F.M.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.