Milanović opet kritizirao Banožića i vojnicima poručio: ‘Zapamtite da je Hrvatska na prvom mjestu’

23.12.2022. 15:20:00

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju dana 2. oklopno- mehanizirane bojne Pume u Varaždinu.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule hrvatske branitelje u Kapelici sv. Jurja, a sudjelovao je i na svečanoj akademiji u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

U izjavama za medije nakon svečanosti ponukan novinarskim pitanjima osvrnuo na lošu opremljenost vojske i opet kritizirao ministra obrane Marija Banožića, prenosi dnevnik.hr.

”Na onome tko drži blagajnu je da se pobrine da se na vrijeme nabavi oprema. Nemojte da uvlačimo vojnike u to, napravit će ono što im se i kad naredi … Ne upravljaju novcem vojnici”, kazao je Milanović, prenosi Narod.hr.

”Plenković hvali ministra, a ministar je radio sve da nas usosi”

”Kada vidimo kakve su zalihe, a te podatke imam, ne mogu to svaljivati na zapovjednike. Oni šivaju iz donesenog materijala.. streljivo, punjenja, oklop, granate, rakete… tu stojimo loše”, pobrojao je i kazao da već neko vrijeme traje to stanje.

”Bit će gotovo nemoguće nadomjestiti, sad zbog rata, upozoravao sam Plenkovića na to pred svjedocima na Vijeću, nije ni trepnuo, pisao sam mu, ni pisma ni razglednice, opet nije ni trepnuo”, kazao je predsjednik.

”Plenković hvali ministra, a ministar je radio sve da nas usosi, ministar je štetočina… Plenković je odgovoran, Banožić je njegov sluga i ne odlučuje ni o čemu”, opetovao je Milanović.

Pume su osnovane 23. prosinca 1992. odlukom predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Franje Tuđmana, a kroz tu je brigadu prošlo oko 4500 pripadnika, od kojih je 91 poginuo i jedan se vodi kao nestali.

Nakon što su novim pripadnicima i pripadnicama Puma u vojarni 7. gardijske brigade svečano uručene beretke, zapovjednik 2. oklopne-mehanizirane bojne Puma Krunoslav Slavinac istaknuo je da je jedna od njihovih zadaća da i dalje jačaju i grade postrojbu na čvrstim temeljima Domovinskog rata domoljubljem, požrtvovnošću, hrabrošću i zajedništvom.

”Vi ste budućnost, vi ste ti koji će i dalje jačati i graditi sposobnosti i postrojbu u duhu pobjednika. Timski rad, zajedništvo, svakodnevno usavršavanje, usvajanje novih znanja i vještina, put je koji će nas voditi da budemo još spremniji, još jači, za sve zadaće koje nadređeni postave pred nas”, poručio je Slavinac, koji je podsjetio i na pobjedu Vatrenih spomenuvši u zahvali da kao i oni i Pume zahvalnost duguju hrvatskim braniteljima bez kojih ni njih ne bi bilo.

”Zapamtite da je Hrvatska na prvom mjestu”

Obraćajući se vojnicima i vojnikinjama Milanović je, između ostaloga, rekao: ”Vaša prisega sadrži jednu rečenicu u kojoj govorite da ćete biti moralno ispravni, fizički jaki, mentalno stabilni. Moralno ispravni – oprezno i sretno s time”.

”Kose se mišljenja religija, većina filozofija, oko toga što je moralno… Kako pogriješiti ili donijeti ispravnu odluku o tome što je moralno”, podsjetio je predsjednik Republike.

”Hrvatski Ustav to je formalno moralni kriterij kojega se svaki vojnik mora pridržavati. Vi ste hrvatska vojska, branite i služite Hrvatskoj i gdje god i kad god budete išli na školovanje u inozemstvo, na zapad, s našim saveznicima, zapamtite da je Hrvatska na prvom mjestu, da branite Hrvatsku, njezinu teritorijalnu cjelovitost i neovisnost, njezin ustavni poredak i da to dolazi prvo i da mora biti orijentacijska točka.

Sve drugo ne znači figu u džepu nego partnerski i saveznički otvoren pristup bez prevare, ali vodeći računa da ste hrvatski vojnici i vojnikinje, da branite hrvatski Ustav i da je to vaš moralni zakon – to je zvjezdano nebo nad svima nama”, poručio je Milanović i Pumama čestitao njihov dan.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske posjetio je i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, bojnika Ivana Lukana u Varaždinskim Toplicama gdje se oporavlja nakon ozljede u nedavnom padu aviona MIG-21.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:vzaktualno.hr

Izvorni autor: PDN/narod.hr/dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.