Na današnji dan 1994. ustrojen 1. Hrvatski gardijski zdrug. Mesić je ovu elitnu hrvatsku postrojbu ugasio 2000. godine!

25.02.2021. 21:12:00

Zdrug je osmišljen kao specijalna vojna postrojba za obavljanje posebnih i najsloženijih borbenih zadaća u svim uvjetima...

Predsjednik Franjo Tuđman donio je 25. veljače 1994. zapovijed o ustrojavanju 1. hrvatskoga gardijskog zbora združenu postrojbu višenamjenskog karaktera sa zadaćama: osiguranja predsjednika i najviših dužnosnika, obnašanja državničko-ceremonijalnih radnji, ali i najelitniju postrojbu Hrvatske vojske, 1. hrvatski gardijski zdrug…

Amblem 1.HGZ

Na današnji dan 1994. godine predsjednik Hrvatske Franjo dr. Franjo Tuđman donio je zapovjed o ustrojavanju 1. Hrvatskog gardijskog zbora. U njegovu sastavu oformljena je elitna postrojba Hrvatske vojske pod nazivom 1. Hrvatski gardijski zdrug, koja je izvršavala najsloženije borbene zadaće u svim uvjetima…

Predsjednik Franjo Tuđman donio je 25. veljače 1994. zapovijed o ustrojavanju 1. hrvatskoga gardijskog zbora združenu postrojbu višenamjenskog karaktera sa zadaćama: osiguranja predsjednika i najviših dužnosnika, obnašanja državničko-ceremonijalnih radnji, ali i najelitniju postrojbu Hrvatske vojske, 1. hrvatski gardijski zdrug.

Zapovjedništvo specijalnih snaga Zastava 1. hrvatskog gardijskog zdruga

Zdrug je osmišljen kao specijalna vojna postrojba za obavljanje posebnih i najsloženijih borbenih zadaća u svim uvjetima.

Okosnicu Zdruga činila je dotadašnja Specijalna postrojba Ministarstva obrane Bojna “Zrinski”, a u njega su ušle i 8. lakojurišna brigada Vojne policije te Specijalna postrojba Glavnog stožera Hrvatske vojske Bojna “Matija Vlačić”.

Zapovjednik zdruga, general Miljenko Filipović obuku je organizirao za sve oblike specijalnog borbenog djelovanja na kopnu, u vodi i iz zraka.

Unutar zdruga osim pješaštva, djelovalo je oklopništvo, topništvo, padobranska bojna, a u sastavu su imali transportne i lake borbene helikoptere.

Dio zapovjedništva vojnička znanja stekao je u francuskoj Legiji stranaca pa su u obuci zdruga korištene metode te postrojbe i drugih zapadnih vojski nadopunjavane vlastitim iskustvima iz Domovinskog rata, ponajprije na Commando tečajevima.

Istodobno zdrug je imao vrlo važnu napadačku ulogu u operacijama: Cincar, Zima ’94, Bljesak, Skok 2, Ljeto ’95, Oluja, Maestral i Južni potez, od kojih su neke izvodili u ekstremnim klimatskim uvjetima.

Iako je u operaciji Maestral poginuo dozapovjednik postrojbe Ante Šaškor, a po drugi puta ranjen zapovjednik Filipović te zapovjednici bojni, pripadnici Zdruga uspješno su obavili sve zadaće.

Postrojba je u mirnodopskom razdoblju nastavila sa specijalističkim obukama, a visoki časnici zapadnih vojski bili su impresionirani viđenim tijekom brojnih posjeta.

Okosnicu Zdruga činile su specijalne postrojbe MORH-a i GS OSRH Bojna Zrinski i Bojna Matija Vlačić te 8. lakojurišna brigada Vojne policije. Prvi zapovjednik 1. HGZ bio je general-bojnik Miljenko Filipović. Zdrug je bio elitna postrojba HV-a namijenjena samostalnom djelovanju u različitim uvjetima i na raznim bojišnicama kao postrojba pred koju se stavljaju najzahtjevnije zadaće. Zdrug je sudjelovao u svim presudnim bitkama i operacijama Domovinskog rata, od Dubrovnika na krajnjem jugu pa do Vukovara na krajnjem istoku domovine. Tijekom Domovinskog rata svoje živote je položilo 75 pripadnika 1. HGZ, a 286 ih je ranjeno.

1. hrvatski gardijski zdrug neočekivano je ugašen u ožujku 2000.monstruoznom  odlukom tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića.

U medijima su lažno prikazani kao „Tuđmanovi pretorijanci“, opasna postrojba spremna izvesti vojni udar na legalno izabranu vlast, čime se pokušala opravdati odluka o gašenju najelitnije, najspremnije i najprespektivnije postrojbe Hrvatske vojske.

M.M.

Izvor: Braniteljski portal - arhiva/Foto:Fah

Izvorni autor: M. M.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.