Na pomolu novi sukob Banskih dvora i Pantovčaka? “Nema dogovora oko imenovanja SOA-e”

29.02.2024. 17:30:00

Predsjednik Republike pozdravlja odluku Vlade da predloži general-bojnika Kundida za načelnika GS OSRH, a dogovor o imenovanju ravnatelja SOA-e u ovom trenutku ne postoji, stoji u priopćenju Ureda predsjednika Republike.

Predsjednik Republike, Zoran Milanović, izražava potporu odluci Vlade Republike Hrvatske da nominira general-bojnika Tihomira Kundida, trenutačnog zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, za mjesto načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Dodatno, predsjednik poziva sve sudionike u procesu odabira načelnika GS OSRH da hitno djeluju, s obzirom na istek mandata sadašnjem načelniku, admiralu Robertu Hranji, koji istječe danas u ponoć. Cilj je osigurati nesmetano funkcioniranje Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Što se tiče imenovanja ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), iz Ureda predsjednika Republike ističe se da trenutačno nema postignutog dogovora. Predsjednik Milanović naglašava potrebu provođenja temeljite analize postupanja SOA-e u kontekstu imenovanja Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika. Smatra da je nužno provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e tako i u pravnom okviru za njezino djelovanje prije nego što se raspravlja o imenu novog ravnatelja. Njegov stav, koji je već više puta javno izražen, jasno je komuniciran i predstavnicima Vlade Republike Hrvatske.

Na početku današnje sjednice Vlade, predsjednik Andrej Plenković izrazio je nadu u postizanje dogovora s predsjednikom Republike oko imenovanja novog šefa SOA-e, dok Vlada predlaže da Daniel Markić zadrži trenutačnu poziciju.

Izvor: n1/Foto: Fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.