Nastavlja se najduži štrajk u povijesti Hrvatske, pravosudni službenici ne odustaju. Malenica: "Pozivam štrajkaše da se vrate na radna mjesta"

17.07.2023. 18:08:00

Nastavlja se najduži štrajk u povijesti Hrvatske, poručili su u ponedjeljak službenici i namještenici u pravosudnim tijelima koji štrajkaju od 5. lipnja. Ministar uprave Ivan Malenica komentirao je situaciju te pozvao štrajkaše da se vrate na svoja radna mjesta i prihvate ponudu Vlade. U međuvremenu, javnost se podijelila u stavovima o povećanju plaća i političkoj pozadini štrajka, donosi Dnevnik.hr.

Plaće u pravosuđu: Rastući trend ili nedovoljan napredak?

Ministar Malenica je iznio niz aktivnosti koje je Vlada poduzela s ciljem povećanja plaća u pravosuđu. Prema njegovim riječima, plaće su kontinuirano rasle u mandatu ove Vlade, povećavši se ukupno za 64%. Kao primjer, spomenuo je zapisničare čija je plaća porasla sa 495 eura 2016. godine na 843 eura za lipanj ove godine. Ministar naglašava da su svjesni da su neke plaće i dalje niske te su stoga pokrenuli izmjene Zakona o plaćama.

Prosjek neto plaća također je porastao za 49%. Ministar je predstavio ponudu Vlade za potpisivanje sporazuma koji bi donio daljnje povećanje koeficijenata s ciljem postizanja prosječne neto plaće od 1000 eura. Osvrnuo se i na kritike oporbe i predsjednika Vrhovnog suda, ističući ulaganje Vlade u pravosudnu infrastrukturu i digitalizaciju.

Štrajkaši su spremni obustaviti rad na hitnim postupcima jer nisu postigli dogovor s Vladom o povećanju plaća, izjavila je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković. Istovremeno, čelnik Vrhovnog suda Radovan Dobronić susreo se s predsjednicima općinskih i županijskih sudova, naglasivši da trenutno stanje nije održivo i da su Ministarstvo i Vlada odgovorni za ovu situaciju.

Oporba i sindikati na suprotnim stranama, rasprava o politizaciji štrajka

Sukob između sindikata, oporbe i Vlade dodatno je zaoštren optužbama politizacije i neprihvaćanjem ultimatuma. Ministar Malenica je apelirao na sve strane da traže realne i racionalne opcije za rješavanje situacije te je izrazio spremnost za daljnje razgovore.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:screenshot/Dnevnik.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/M.R.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.