NOVOSTI U ZAKONU: Narukvica umjesto istražnog zatvora, videolink umjesto posjete obitelji

21.01.2020. 20:53:00

Nakon punih osamnaest godina primjene mijenja se novi Zakon o izvršavanju kazne zatvora koji će nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnosti ubrzo biti upućen prema Vladi, a onda i u saborsku proceduru, gdje mora proći najmanje dva čitanja prije nego se zakon službeno i donese.

Novim zakonom bit će onemogućeno pravomoćno osuđenim osobama odgađanje izvršenja kazne zatvora – unedogled. Zakonom je do sada bila određena godina dana dana kao krajnji rok kada osuđena osoba mora ići na izdržavanje kazne od pravomoćnosti presude, ali razne zdravstvene potvrde, prinove u obitelji, “bolesti” i slične situacije znale su značajno odgađati odlazak iza rešetaka, pa i po nekoliko godina.

Po novom zakonu taj rok od pravomoćnosti presude do odlaska u zatvor ne bi smio biti duži od mjesec i pol dana.

Budući da je u praksi čest problem u ovoj priči bila neuspjela dostava, propisuje se da se u slučaju neuspjele dostave rješenja ono stavlja na oglasnu ploču, čime se dostava smatra izvršenom ili obavljenom.

Bitna novost odnosi se i na one koji završe u zatvoru zbog prekršaja, a ne kaznenog djela. I takozvani prekršajci išli su do sada u zatvore zatvorenoga tipa, gdje bi netko tko je udario vozilom drugo i otišao s mjesta događaja završio u istoj ćeliji s ubojicom ili pljačkašem.

Sada će prekršajci biti smješteni na izdržavanje kazne samo u zatvorima poluotvorenog tipa. Ovo ima smisla jer su prekršaji ipak blaži oblik sankcije, kazne zatvora su u pravilu kratke, a zatvorski sustav će se rasteretiti i otvorit će se prostor za one koji su upućeni u istražni zatvor.

Pomoćnica ministra za zatvorski sustav Jana Špero je rekla da je novac za opremu osiguran, i to iz norveških fondova, u ukupnom iznosu 2,1 milijun eura. S tim iznosom pokrit će se troškovi više projekata, no u najvećoj će se mjeri financirati elektronički nadzor.

Nakon što osoba iziđe iz zatvora na takozvani uvjetni otpust, dobit će narukvicu, odnosno nanožnicu koja će u svakom trenutku odašiljati njegovu lokaciju. Ako se u određeno vrijeme uvjetno otpušteni ne bude nalazio u kući, stvorit će se uvjeti za opoziv uvjetnog otpusta.

I u istražnom zatvoru bi i dalje trebale završavati osobe za najteža kaznena djela, u lakšim situacijama istražni zatvor bi trebao biti zamijenjen kućnim pritvorom, a preko narukvice će se kontrolirati kretanje takve osobe i odmah će biti dojavljeno ako ona krši odredbe. Na ovaj način će se izbjeći prekapacitiranost u zatvorima i kaznionicama, ali će za tu primjenu kod istražnog zatvora biti potrebne izmjene Zakona o kaznenom postupku.

– U Zakon o izvršavanju kazne zatvora ugrađuju se i odredbe o audio i videokonferencijama, koje već postoje u praksi. U suradnji s UNICEF-om provodimo pilot-projekt videoposjeta djece zatvorenika – rekla je Špero i naglasila kako je to važno za jačanje obiteljskih odnosa. Ako, primjerice, otac izdržava kaznu zatvora u Lepoglavi, a obitelj mu živi u okolici Zadra i dijete ga ne može fizički posjetiti, kontakt se može ostvariti videolinkom.

Videokonferencije će olakšati i neke procesne situacije zatvorenika. Tako, ako se vodi postupak na Vrhovnom sudu, zatvorenik će u njemu moći sudjelovati preko videolinka. Time će ostvariti svoja zakonska prava, a zatvorski sustav neće se izvrgavati procedurama njegova izlaska iz zatvora, odvođenja na sud i osiguranja, piše Slobodna Dalmacija

Izvor: Dnevno.hr/Foto:screenshoot/yt

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.