Obavještajci objavili popis ruskih meta u Europi u slučaju nuklearnog rata

19.03.2024. 11:19:00

VELIKA PRIJETNJA

Britanski mediji u nedjelju su izvijestili da su njihovi obavještajni izvori otkrili “popis ruskih meta u Velikoj Britaniji za nuklearni udar ako bi izbio rat s Rusijom”. Iako imena gradova nisu službeno obavljena, neslužbeni izvor potvrdio je da je neki od njih “imaju veze s vojskom”, piše Dnevno.hr.

Mediji pretpostavljaju da je riječ o gradovima koje imaju povijesnu prisutnost oružanih snaga, kao što su Aldershot, Colchester i Portsmouth te da bi se na popisu mogli naći još i Chatham, Kent, Tidworth i Salisbury u grofoviji Wiltshire.

Dosad najpotpuniji popis ciljeva britanskom obavještajnom časniku u istočnoj Europi navodno je proslijedio ruski agent. Osim ciljeva, otkrio je i pojedinosti o tome s kojih bi vojnih zračnih luka poletjeli ruski bombarderi te koliko bi ruskih zrakoplova sudjelovalo u operaciji.

Ilustracija: Metro
Predratni svijet

“Informacije uključuju pojedinosti o napadu na visokoj razini uz napad na niskoj razini. Ideja je vjerojatno da se prevarom odvrate RAF-ovi timovi za brzo reagiranje (QRA) prije nego što se brzo nastavi s pravim napadom”, tvrdi izvor i nastavlja:

“Ruski zračni napad na Ujedinjeno Kraljevstvo bio bi, naravno, objava rata – kako Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i cijelom NATO-u”.

Obavještajni podaci procurili su pošto je britanski ministar obrane Grant Shapps u siječnju rekao da se krećemo “iz poslijeratnog svijeta u predratni”.

General Sir Patrick Sanders, koji napušta svoju ulogu zapovjednika britanske vojske, upozorio je da bi se Velika Britanija za nekoliko godina mogla boriti protiv Rusije. NATO-ovi stručnjaci smatraju da je Putin započeo svoj plan upotrebe sile za kontrolu većeg dijela Europe. “No čak i da je Rusija htjela sama napasti Ujedinjeno Kraljevstvo, čini se da bi morala pričekati kraj borbi u Ukrajini”, tvrdi izvor i podsjeća:

“Britanija ima dvije QRA baze koje nas štite od napada na nebu: RAF Coningsby na istoku i RAF Lossiemouth u Škotskoj. Putin je vratio strategiju Hladnog rata 2005. čestim slanjem ruskih bombardera i špijunskih zrakoplova u blizini britanskog neba. To je natjeralo RAF da pošalje borbene zrakoplove Typhoon iz QRA-e kako bi ih natjerao da se udalje od područja protuzračne obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

U 2007. RAF je morao intervenirati 19 puta, a 2020. 11 puta zbog ruskih zrakoplova u blizini našeg zračnog prostora. Prošle godine to se dogodilo samo šest puta što bi mogla biti posljedica ruske koncentracije na rat u Ukrajini”.

Putin prijeti

Ruski predsjednik Vladimir Putin već dugo ne skriva mogućnost uporabe nuklearnog oružja. Štoviše, nakon izborne pobjede 18. ožujka, NATO-u je zaprijetio “Trećim svjetskim ratom”.

“Vjerujem da je sve moguće u suvremenom svijetu”, rekao je novinarima, kada su ga pitali o mogućem sukobu sa Zapadom, i dodao:

“No već sam rekao, i svima je jasno, da će to biti korak do potpunog trećeg svjetskog rata. Vjerujem da je malo koga to zanima. Naravno, imamo puno zadataka pred sobom. Ali želim svima jasno reći: ‘Kada smo bili ujedinjeni, nitko nas nikada nije uspio prestrašiti, potisnuti našu volju i našu samosvijest’. U prošlosti su to pokušali i u budućnosti će opet propasti”.

Politolog Randall Stone sa Sveučilišta u Rochesteru (New York, SAD) upozorio je da će Putin vjerojatno pokušati izazvati američke saveznike u NATO-u, ponajprije Litvu, Latviju i Estoniju te da bi čak mogao pokušati dominirati Poljskom.

“Rat je promijenio rusku strategiju te je ekonomske veze sa Zapadom preusmjerio prema Kini, Iranu i Indiji, pa se može očekivati da će u budućnosti Putin prema Zapadu pokazivati više antagonizma”, zaključuje Stone.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Ilustracija/Nuklearni rat/Shutterstock

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/Zlatko Govedić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.