Obilježavanje 29. obljetnice pogibije junaka Domovinskog rata Blage Zadre

16.10.2020. 13:34:00

VUKOVAR, 16. listopada 2020. (Hina) - Komemorativnim skupom, misom zadušnicom te polaganjem vijenaca na grobu general-bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, u petak se obilježava 29. obljetnica pogibije ratnog zapovjednika obrane vukovarske Trpinjske ceste.

 Vijenac na njegov grob položili su i svijeće upalili članovi obitelji i rodbine Blage Zadre te brojna izaslanstva, među kojima i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić  te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga. U ime Grada Vukovara vijenac na Zadrin grob, umjesto gradonačelnika Ivana Penava koji je u samoizolaciji, položio je njegov zamjenik Marijan Pavliček.

 "Životni stil, ideale i način na koji je general bojnik Blago Zadro vidio Hrvatsku, po mnogo čemu možemo i primijeniti i danas 2020. godine. Vrlo je važno da uvijek pronosimo istinu o postojanju generacija i takvih ljudi kao što je bio general bojnik Blago Zadro", izjavio je nakon polaganja vijenaca potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Medved.

 Naglasio je da se od svih u Hrvatskoj očekuje da promiču ideale za koje je živio Blago Zadro i domoljublje kojim se rukovodio u obrani Vukovara i Hrvatske.

 Ministar obrane Mario Banožić poručio je kako bi karakter Blage Zadre, koji je bio spreman preuzeti dogovornost ne tražeći da umjesto njega netko nešto učini, trebao biti motiv svima nama koji bi danas trebali živjeti i njime se rukovoditi.

 "Mislim da je sama motivacija Domovinskom rata i način na koji smo došli do države, dovoljan motiv svima nama koji radimo u Vladi da svoj posao obavljamo časno i pošteno", rekao je Banožić.

 Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da mu se miješaju emocije tuge i ponosa.  'Tuge zbog izgubljenih života u Domovinskom ratu i ponosa zbog izborene samostalne i neovisne Hrvatske', dodao je.

 Nakon novinarskih pitanja, ministru Grlić Radmanu obratio se jedan građanin upitavši ga 'zašto srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić još uvijek nije priznao postojanje logora u Srbiji i zašto Hrvatska nije ništa učinila po tom pitanju'.

 Grlić Radman  odgovorio je kako se Hrvatska zalaže da se riješi to pitanje, no za postizanje bilo kakvog napretka potreban je dijalog. Naglasivši zalaganje Hrvatske u rješavanju tog pitanja, ministar vanjskih i EU poslova RH također je rekao da će o njemu danas razgovarati i tijekom sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Grlić Radman kasnije danas će u Petrovaradinu, u srbijanskoj pokrajini Vojvodini, sudjelovati na svečanosti predaje na uporabu hrvatskoj zajednici rodne kuće hrvatskog bana Josipa Jelačića. Kuću je otkupila i za potrebe hrvatske zajednice obnovila srbijanska vlada.

 General bojnik Blago Zadro  poginuo je u obrani Vukovara od velikosrpske agresije, kod Trpinjske ceste u Borovu naselju, 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Činom general bojnika odlikovao ga je posmrtno pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

 Vijenci su položeni i svijeće upaljene i na grobu bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije Vojne policije Vukovar koji je također poginuo na današnji dan 1991. u Vukovaru, a pokopan je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

 Nakon polaganja vijenaca i paljenjem svijeća, mise zadušnice u Župnoj crkvi Gospe Fatimske, na Trpinjskoj cesti održat će i komemorativan skup.

 Blago Zadro jedan  od najvećih junaka Domovinskoga rata 

 Blago Zadro (1944.-1991.) početkom demokratskih promjena u Hrvatskoj aktivno se uključio u politički život toga kraja, bio jednim od osnivača HDZ-a u Vukovaru i istočnoj Slavoniji, te se aktivno uključio u organiziranje obrane pred nastupajućom velikosrpskom agresijom.

 Po izbijanju Bitke za Vukovar zbog svojih izuzetnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti preuzima zapovijedanje obranom čitavog Borova naselja. Iako nije bio vojno školovan, kao zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom obrane grada Vukovara u Borovu naselju. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i prozvana "Groblje tenkova", zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke tenkova i oklopnih transportera.  Poginuo je 16. listopada 1991. blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge, pokošen rafalom iz puškostrojnice dok je vodio svoje suborce u akciju.

 Tijelo Blage Zadre suborci su izvukli tek nakon žestoke paljbe po neprijateljskim položajima i odnijeli u štab. Nakon toga Zadrino je tijelo prebačeno u vukovarsku bolnicu gdje je dr. Juraj Njavro utvrdio njegovu smrt. Bio je pokopan u lijesu označenom brojem za koji je znalo samo četvero suboraca. 

 Nakon što su njegovi posmrtni ostatci ekshumirani u ljeto 1998., zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju, pokopan je na  Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja. 

(Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.