OBILJEŽAVANJE 33. OBLJETNICE POČETKA DOMOVINSKOG RATA U PAKRACU

02.03.2024. 15:33:00

Prije 33 godine bitkom za Pakrac započeo je Domovinski rat kojim se Hrvatska u kravavim borbama protiv velikosrpskog agresora pokušala (i na kraju uspjela) izboriti za svoju samostalnost. Oružani sukob hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima počeo je 1. ožujka 1991. godine i To je bio prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih regularnih snaga sa srpskim pobunjenicima.

Bitka sa srpskim pobunjenicima koji su u noći sa 1. na 2. ožujka 1991. na prijevaru razoružali policajce hrvatske nacionalnosti u Pakracu (njih 16) te tako preuzeti nadzor nad policijskim postom završio je ujutro 3. ožujka kada su se srpski pobunjenici razbježali u šumama. . . ili u selu kojima je pristup bio zapriječen barikadama. 

24. veljače 2024. godine

5. Dječji festival domoljubne pjesme - " Croatio iz duše te ljubim“

Obilježavanje 33. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu počelo je 24. veljače 2024. godine svečanim događanjem koje je okupilo učenike osnovnih škola iz različitih dijelova Hrvatske. Dvadesetak mladih talenata iz Zagreba, Dugog Sela, Kutjeva, Daruvara, Pakraca i Lipika nastupio je na 5. Dječjem festivalu domoljubne pjesme pod nazivom "Croatio iz duše te ljubim". Natjecanje je bilo iznimno uspješno, a prva nagrada pripala je Leoni Milić iz Daruvara za skladbu "Volim Hrvatsku pjesmom" , koja je izvedena uz klavirsku pratnju njezinog oca, Tomislava. Drugo mjesto osvojila je Loti Knežević iz Zagreba, dok je treće mjesto pripalo Pakračanki Lauri Blažević. Osim prigodnih statua, najbolje pjevačice nagrađene su novčanim nagradama.

Projekcija dokumentarnog filma i predavanje povjesničara Borne Marinića

Dana 29. veljače 2024. građani su imali priliku prisustvovati projekciji dokumentarnog filma "1991.: Početak, obrat i pobjeda - Pakrac". Film, čiji je scenarij napisao Borna Marinić, a režiju potpisuje Davor Šarić, prati događaje koji su označili početak Domovinskog rata u Pakracu. Kroz trajanje od 52 minute, publika je imala uvid u događaje koji su prethodili prvim oružanim sukobima između hrvatskih snaga i pobunjenih Srba. Ovaj film dio je serije koja detaljno obrađuje ključne događaje ratne 1991. godine u zapadnoj Slavoniji.

Sjećanje na poginule branitelja

  1. ožujka 2024. godine obilježen je svečanim paljenjem "33 baklje pobjede" kao simbol 33 godine od početka Domovinskog rata. Članovi Udruge Hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika te Udruge djece branitelja Pakraca i Lipika okupili su se ispred pakračke župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije kako bi odali počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Prije iste bakljade, a nakon svete mise, dječji zbor „Pakrački klinci“ pod vodstvom vjeroučiteljice Marine Stipić, a uz pratnju Željka Kiša na klavijaturama izveo je pjesmu „Pakrac – taj mali grad“.

Sveti Misa i Mimohod pobjednika

Današnji program, 2. ožujka 2024., započeo je svetom misom u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nakon mise, sudionici su se uputili u "Mimohod pobjednika", svečanu povorku koja je prošla ulicama Pakraca do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Trgu bana J. Jelačića.

Opis nije dostupan.

Tu je održano polaganje vijenca i odavanje počasti, nakon čega se kolona ponovno formirala i uputila prema Hrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman".

Ovogodišnje obilježavanje 33. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu donosi niz događanja koja podsjećaju na hrabrost i žrtvu hrvatskih branitelja te jačaju osjećaj zajedništva i ponosa među građanima.

 FOTOGALERIJA

Nakon povijesnog poziva Gradske straže Požega, zajedno sa zvukom crkvenih zvona, Mimohod je počeo svoj put Ulicom braće Radića do Trga 76. bataljuna. U tišini ponosa i poštovanja, kolona je prolazila Šuškovom ulicom, prelazeći preko Bolničke i Maticom hrvatske sve do mjesta središnjeg spomen obilježja za poginule hrvatskih branitelja na Trgu bana Josipa Jelačića.

U tom svjetskom trenutku, predstavnici obitelji nestalih, umrlih i poginulih hrvatskih branitelja, zajedno s udrugama sudionika događanja 01/02. ožujka 1991. godine, položili su vijence u čast onih koji su dali najveću žrtvu za slobodu Domovine. Među njima su bili izaslanik Ante Deur, gradonačelnica Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević, te saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić, uz zajedničko izaslanstvo Vlade na čelu s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom.

Uz svečanu tišinu, izaslanstvo Požeško-slavonske županije, vođeno županicom Antonijom Jozićem, pridružilo se u odavanju počasti hrabrim braniteljima, zajedno s izaslanstvima gradova Pakraca i Lipika te drugih gradova, općina i udruga koje su proizašle iz Domovinskog rata diljem Hrvatske.

Mimohod nije bio samo običan prolazak, već je bio čin dubokog poštovanja i sjećanja na žrtvu koju su hrabri muškarci i žene dali braniti svoju zemlju. Njihova hrabrost i žrtva ostaju ukorijenjeni u nacionalnom identitetu, podsjećajući nas da je sloboda najvrijedniji dar koji imamo.

Opis nije dostupan.

U sklopu svečanog obilježavanja povijesnih trenutaka Domovinskog rata, ministar Medved istaknuo je važnost kontinuirane zahvale i poštovanja prema hrvatskim braniteljima te najavio osnivanje braniteljskog centra u Pakracu. U svom emotivnom govoru, ministar je naglasio kako je zajedništvo ključno za nacionalni identitet i da je važno njegovati uspomene na teške trenutke iz prošlosti kako bismo cijenili slobodu koju danas imamo.

"Jako je važno stalno ju ponavljati, jer istina je samo jedna i zato smo mi i danas ovdje. Mi ne slavimo rat, ali iskazujemo zahvalu i poštovanje ljudima koji su u najtežim, ključnim trenucima naše povijesti preuzeli odgovornost", rekao je ministar Medved, ističući važnost povijesne istine koja je temelj za izgradnju nacionalnog identiteta.

Posebno se osvrnuo na ulogu hrvatske policije u počecima Domovinskog rata, naglašavajući hrabrost i predanost policajaca koji su se suočili s velikosrpskom agresijom te omogućili osnivanje vojnih postrojbi, čime je otvoren put prema konačnoj pobjedi.

"Naša najveća snaga bilo je naše zajedništvo koje je vidljivo i danas u Pakracu. Čuvajmo to zajedništvo, čuvajmo našu unutarnju snagu koju imamo kao narod, međusobno se poštujmo, uvažavajmo i neka nam hrvatski branitelji uvijek budu nadahnuće i inspiracija", poručio je ministar Medved.

Osim zahvale, ministar je pozvao branitelje na brigu o vlastitom zdravlju, naglašavajući važnost preventivnih pregleda i korištenje dostupnih resursa.

"U proteklih osam godina zajedno u partnerstvu sa svim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata gradimo odnos onakav kakav zaslužuju pobjednici, onakav kakav zaslužuju ljudi kojima dugujemo slobodu. Činimo to svakodnevno, kontinuirano i nastavit ćemo to činiti ubuduće", zaključio je ministar Medved.

Najava osnivanja braniteljskog centra u Pakracu predstavlja konkretan korak u pružanju podrške hrvatskim braniteljima te će biti dodatni prostor za okupljanje i pružanje različitih oblika pomoći i podrške. Ova inicijativa odražava predanost države i društva prema onima koji su svojim životima i hrabrošću obranili slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: PL/Compas.hr/Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.