Obilježena 31. obljetnica osnutka HVO-a i 18. obljetnica 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

05.04.2023. 18:08:00

U Sarajevu je obilježena 31. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane kojom prilikom su u brojna izaslanstva dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH položilila  vijence na Rimokatoličkom groblju “Sveti Josip“ u Sarajevu.

Tim povodom, brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH položilo je vijence na Rimokatoličkom groblju “Sveti Josip“ u Sarajevu.

Izaslanstvo dužnosnika predvodila je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara , a svečanosti su nazočili i zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Vrhbosna Dražen Trlin , te izaslanstvo Oružanih snaga BiH, na čelu sa zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije. general-bojnikom Ivicom Jerkićem .

Vijence je položilo i izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH, braniteljskih udruga i ostalih gostiju iz društveno-političkog života Sarajeva.

Središnja svečanost obilježavanja 31. obljetnice osnutka HVO-a i 18. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH održat će se u utorak, 11. travnja 2023. godine u Mostaru, piše cronika.hr.

O obilježavanju 31. obljetnice osnutka HVO-a izvjestili su i na portalu Hrvatsko nebo kojom prilikom su naveli:

Uz 31. obljetnicu HVO-a u Novom Šeheru i Žepču  položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Spomenik u Novom Šeheru postavljen je 2021. i u sklopu 29. obljetnice HVO-a otkriven i blagoslovljen.

Na spomen-ploči ugravirana su 72 imena poginulih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske. Uime organizatora na početku su upućeni pozdravi obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, obiteljima civilnih žrtava rata, ratnim vojnim invalidima, nositeljima ratnih vojnih odličja HVO-a, razvojačenim braniteljima, dragovoljcima i i veteranima, svećenicima koji su nemjerljiva potpora u svim aktivnostima, zapovjedniku Vojarne “Josip Karimović Grabo” u Žepču i svim pripadnicima OS BiH te predstavnicima vlasti na svim razinama.

Vijence su položili i svijeće upalili predstavnici udruga obitelji poginuli i nestalih hrvatskih branitelja HVO Žepče i ZD županije, članovi Udruge nositelja ratnih odličja, HVIDR-e, Udruge logoraša općine Žepče i Udruga dragovoljaca i veterana općine Žepče, članovi Udruge specijalne policije “MUNJE“ središnje Bosne – Žepče, Udruge dragovoljaca i veterana općine Maglaj i članovi zapovjedništva 111 XP brigade HVO-a Žepče, Općinski odbor HDZ BiH Maglaj, potom Županijski odbor HDZ-a BiH predvođen Ivom Tadićem, Mladež HD-a BiH Maglaj i Oružane snage BiH.

U ZDŽ-u odavanje počasti poginulim braniteljima upriličeno je danas i u Usori, Kaknju, Komušini, Varešu te Zenici.

8. travnja zauvijek ostaje tradicija ponosnog sjećanja na utemeljenje Hrvatskog vijeća obrane kao legitimne vojne snage hrvatskoga naroda u Domovinskom ratu i spomendan tuge i ponosa na sve poginule pripadnike koji su dali svoj život za opstanak hrvatskoga naroda u BiH.

U Domu kulture u Žepču nazočnima se obratio Perica Jukić, prvi ministar obrane HR HB i prvi zapovjednik 111 XP brigade. Naglasio je “da nije bilo Hrvatskog vijeća obrane, opstojnost Hrvata u BiH bila bi upitna kao i sama opstojnost države BiH. Pali branitelji trebaju biti podsjetnik na te teška vremena i žrtvu koju su podnijeli Hrvati ovih krajeva”.

“Mnogi to danas prešućuju, iskrivljuju i zaboravljaju. Mnogi nas žele dezorijentirati prema našoj povijesnoj zadaći i ulozi. Vjerujem da vrijeme iskrivljenih činjenica prolazi, da dolazi vrijeme otvorenosti, iskrenosti i ljudskosti koje nam je nužno potrebno”, kazao je Jukić.

Izvor: PDN/Foto: Hrvatsko nebo

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.