Ogromne gužve: Građani pohrlili na birališta

17.04.2024. 11:55:00


Danas se održavaju parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora. U 7 sati je otvoreno više od 6500 biračkih mjesta diljem zemlje, na kojima će birači moći glasati sve do 19 sati, kada stupi na snagu izborna šutnja.

U biračke popise upisano je 3 milijuna i 773 tisuće birača, što je za 127 tisuća manje nego prije četiri godine. Od tog broja, 3 milijuna i 511 tisuća birača ima prebivalište u Hrvatskoj, dok je 222.300 birača aktivno registrirano bez prebivališta u zemlji.

Na biračkom mjestu u Varšavskoj ulici u Zagrebu primijećena je velika gužva, s obzirom na to da ovdje glasaju svi birači koji imaju prebivalište izvan grada. Slične gužve evidentirane su i na nekim drugim biračkim mjestima u centru grada.

Valja napomenuti da je član i glasnogovornik DIP-a, Slaven Hojski, za Hinu istaknuo kako birači koji na dan izbora nisu u mjestu svog prebivališta, a privremeno su se upisali ili su dobili potvrdu za glasanje izvan svog mjesta prebivališta (primjerice, iz Osijeka za Dubrovnik), ne mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu u Dubrovniku, već na posebnom mjestu. Slična pravila vrijede i u Zagrebu.

Tako je i u Zagrebu.

Fotogalerija: Neva Zganec/Pixel
Prvi rezultati u 21 sat

U Hrvatski sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri saborska zastupnika birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. izbornoj jedinici, koju čini cijeli svijet.

U 19 sati bit će objavljeni rezultati prvih izlaznih anketa, a u 21 sat DIP će objaviti prve izborne rezultate, koje će osvježavati svakih 15 minuta, tako da bi između 23 i 24 sata trebale biti obrađene tri četvrtine biračkih mjesta.

Od 19 sati će se Indexovi reporteri javljati uživo iz stožera svih važnijih stranaka i koalicija.

Izvor: PDN/Foto:Neva Zganec

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.