Okrugli stol: Vukovar i središnja Bosna mjesta najvećeg stradanja Hrvata

09.01.2020. 22:11:00

Sudionici Okruglog stola o zločinima nad Hrvatima u Vitezu ocijenili su u četvrtak kako su Vukovar i središnja Bosna mjesta najvećeg stradanja Hrvata u proteklom ratu, optužujući Tužiteljstvo BiH da štiti bošnjački politički i vojni vrh od progona za ovaj zajednički zločinački pothvat.

“Po stradanjima najveće žrtve u proteklom ratu doživjeli su Vukovar i središnja Bosna, odnosno Vitez. Za nas Hrvate nisu prikladne druge usporedbe”, rekao je ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž. On je sudjelovao na okruglome stolu o nekažnjavanju zločina nad Hrvatima u sklopu obilježavanja 26. godišnjice stravičnog pokolja koji su na današnji dan 9. siječnja 1994. godine u mjestu Buhinim Kućama kod Viteza počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH.

Raguž je dodao kako za taj i niz drugih zločina koji su prethodili odgovornost snose počinitelji, ali i državni vojni i politički vrh bošnjačke Armije BiH. “Zločini u središnjoj Bosni bili su dio zajedničkog zločinačkog pothvata u kojemu je bio povezan državni politički i vojni vrh. No, te se optužnice ne podižu upravo kako bi se prikrila uloga toga vrha”, dodao je Raguž.

Brigadir Zdravko Vladanović, koji je bio izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, istaknuo je na okruglome stolu kako će Hrvatska nastaviti podržavati hrvatske branitelje iz HVO-a i opstanak Hrvata u toj zemlji.

General HVO-a Ilija Nakić istaknuo je kako je akcijom u Buhinim Kućama, Armija BiH nastojala posve poraziti Hrvate u središnjoj Bosni.

Tijekom dana na viteškom groblju Topala položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a svetu misu predvodio je mjesni župnik u Vitezu fra Velimir Bavrka.

Po podacima hrvatske strane u napadu Armije BiH 9. siječnja 1984. godine na selo Buhine Kuće ubijeno je 27 Hrvata, ranjeno 35, nestalo je 17 civila, a 13 žena odvedeno je u susjedno Sivrino Selo gdje su zatvorene u logor i mučene. Najmlađa žrtva bio je Danijel Grabovac koji nije dočekao ni drugi rođendan. Pogođen je iz rafala dok ga je otac pokušavao odnijeti na sigurno. Njegova majka Ankica je također je ubijena rafalom iz strojnice toga jutra na kućnom pragu. Napad na ovo hrvatsko selo, koje su kasnije ponovno osvojili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, po navodima hrvatske strane izvele su postrojbe specijalne policije, 7. Muslimanske brigade i mudžahedini.

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.