OPET HRVATSKA ŠUTNJA? PROTEST SARAJEVA I PODGORICE Vulin širi ideje 'srpskog svijeta'; Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne reagira, a hrvatskom veleposlaniku u Beogradu zabranjeni javni istupi

23.07.2021. 08:44:00

"Izjave Aleksandra Vulina dokaz su da je Srbija prijetnja stabilnosti", rekla je Bisera Turković, šefica diplomacije BiH, komentirajući izjavu srbijanskog ministra unutarnjih poslova koji otvoreno poziva na "ujedinjenje svih Srba". Oštra reakcija i osuda pristigla je i iz Crne Gore dok hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova o tome već danima šuti.

Turković je  takvu izjavu ocijenila uznemirujućom i opasnom te je navela i da je pozvala srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da se ogradi od takvih izjava. Ukoliko to ne učini, smatra šefica bosanskohercegovačke diplomacije, bit će to potvrda da, među ostalim, ima cilj pripojiti dijelove BiH Srbiji.

Što se tiče odnosa Beograda i Podgorice, oni su naročito postali zategnuti nakon što je u crnogorskom parlamentu usvojena Rezolucija o Srebrenici, kojom je osuđen genocid u tom bosanskohercegovačkom gradu. SDP-ova Draginja Vuksanović rekla da bi pod idejom "srpskog sveta" zločinačka velikosrpska politika, koja je proizvela najveća stradanja poslije Drugog svjetskog rata, ponovo htjela "žariti i paliti po regiji".

"Gubitnici posljednja četiri rata za Veliku Srbiju Vulin i Vučić, prije kao kaplari kod Miloševića, sada kao navodne vođe, kreću u rušenje granica međunarodno priznatih država pod novim imenom – 'srpski svijet'", poručila je Vukasanović.

Dodaje da će im povijest, a i Crna Gora pokazati kako završavaju kaplari kada kao vođe krenu u agresiju na susjede. 

Predrag Bošković iz Demokratske partije kazao da kad god je Srbija vodila ovakvu politiku postajala je sve manja, siromašnija i izoliranija te da su pogubne posljedice ove ideologije na najbolji način osjetili susjedi.

Dok su dvije zemlje osudila takvu izjavu i promoviranje - za mnoge - štetne politike, osuda Hrvatske je izostala. Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman po tom pitanju nije se oglasio. 

Od MVEP-a ni traga ni glasa

Nije se oglasio ni hrvatski veleposlanik u Beogradu Hidajet Hido Biščević, kojem su - kako neslužbeno doznajemo - zabranjeni javni istupi. 

Portal Direktno kontaktirao je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova još u u utorak. Zanimalo nas je kako komentiraju ove zabrinjavajuće izjave srbijanskog ministra. Također, upitali smo ih jesu li službeno reagirali. No znajući da nisu, upitali smo ih zašto je izostala reakcija. 

Odgovor MVEP-a objavit ćemo naknadno, budući da odgovor nismo zaprimili do zaključenja ovog teksta.

Vulin je, podsjetimo, na jednom stranačkom skupu otvoreno pozvao na objedinjavanje "srpskog svijeta" promovirajući zamisli o tome da među Srbima ne bi trebalo biti državnih granica.

"Da bi 'srpski svijet' nastao, Srbija mora biti ekonomski uspješna, dobro vođena, imati vojsku koja je u stanju sačuvati i nju i Srbe gdje god živjeli. Da bismo sačuvali takvu Srbiju moramo učiniti sve da se politika Aleksandra Vučića nastavi", kazao je Vulin na skupu kojemu je nazočio i srbijanski predsjednik.

Izvor: Direktno

Izvorni autor: lš/FaH/Epa/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.