ORGANIZIRANJE ČETNIČKIH TRUPA PO SLAVONIJI: Bilo ih je 7.800! Evo gdje su savili ‘najveće gnijezdo’

04.06.2022. 11:21:00

PRIPREME ZA RAT

Iako su već tijekom 1990.-te godine diljem Slavonije bilježeni nacionalistički incidenti, lipanj 1991. godine smatra se mjesecom najvećeg organiziranog okupljanja i organiziranja četničkih odreda koji su sačinjavali lokalni Srbi i dobrovoljci pridošli iz Srbije.

Okidač za konkretno i neskriveno stvaranje uporišta diljem Slavonije, bio je nemili događaj u Borovu Selu kada je mjesec dana prije ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika, nakon čega je postalo sasvim jasno da Hrvatska neće moći izbjeći rat.

Formirani u 10 bataljona, 42 čete i 1 samostalni odred

Iako su paravojne, četničke formacije bilježene na Banovini i u Dalmaciji, najveći broj ih se okupio u Slavoniji i Baranji koja se zbog granice sa Srbijom opravdano smatrala najvećim budućim žarištem sukoba. Ipak, najveće “gnijezdo” srpskih dobrovoljaca i četničkih odreda savijeno je Novom Zvečevu.  U njegovu odmaralištu Rade Končar bio smješten četnički štab iz kojeg su organizirani napadi na hrvatska uporišta.

četnici

Savjetnik štaba pukovnik Nikola Marić je u ljeto 1991. kao zapovjednik 28. partizanske divizije iz skladišta JNA u Doljanima proveo naoružavanje i prva organiziranja Srba zapadne Slavonije. Uz njegovu su podršku čelnici SDS-a Pakraca i Daruvara – Stevo Ratković, Veljko Vukelić, Veljko Džakula i Veljko Nikolić u kolovozu 1991. podigli na ustanak Srbe Pakraca, Daruvara i Požege, naoružali ih i obećali pomoć zrakoplova, tenkova i topništva JNA. Pod zapovjedništvom Štaba bilo je sedam općinskih štabova TO-a: Pakrac, Daruvar, Grubišno Polje, Podravska Slatina, Slavonska Požega, Okučani i Novska. U sastavu pet općinskih štabova (Pakrac, Daruvar, Grubišno Polje, P. Slatina i S. Požega) bilo je oko 7.000 teritorijalaca organiziranih u 10 bataljona, 42 čete i 1 samostalni odred.

Spasonosna akcija HV-a uništila uporište

Ovaj broj svjedoči i o masovnosti pobune, i da je glavnina Srba zapadne Slavonije organizacijski ušla u sastav TO-a. Ukupno je, po podacima s početka rujna 1991., pod oružjem u Zapadnoj Slavoniji bilo 7.800 pobunjenih Srba.

Novo Zvečevo oslobođeno je vrlo značajnom operacijom Johanesberg u prosincu 1991., a zahvaljujući toj akciji uništeno je neprijateljsko uporište koje je Hrvatskoj bila gotovo najveća prijetnja.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:arhiva/PDN

Izvorni autor: Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.