Osnutak ATJ Lučko - 07. 09. 1990. godine

07.09.2024. 10:54:00

ATJ Lučko: Osnutak, uloga u Domovinskom ratu i razvoj postrojbe

Antiteroristička jedinica Lučko (ATJ Lučko) osnovana je 07. rujna 1990. godine kao prva specijalna policijska postrojba Republike Hrvatske. Njezin primarni zadatak u početku bio je suzbijanje terorizma i zaštita ključnih objekata, a ubrzo je postao jedan od najvažnijih koraka obrane Hrvatske u Domovinskom ratu. Ova jedinica nastala je u okviru Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske, a mjesto osnutka bilo je u Lučkom, naselju blizu Zagreba, odakle postrojba nosi ime.  Antiteroristička jedinica Lučko osnovana je kao prva organizirana oružana formacija za posebne namjene hrvatske države, kroz čije je redove tijekom rata prošlo 367 pripadnika.

Uloga ATJ Lučko u Domovinskom ratu

S izbijanjem rata 1991. godine, ATJ Lučko bila je među prvima angažirana u obrani suvereniteta Hrvatske. Pripadnici ove jedinice sudjelovali su u brojnim ključnim operacijama i bitkama. Među najvažnijim operacijama u kojima su sudjelovali bili su:

  • Operacija "Plitvice" (poznata i kao "Krvavi Uskrs") 31. ožujka 1991., što se smatra jednom od prvih oružanih akcija u Domovinskom ratu.
  • Operacija "Maslenica" 1993., koja je bila ključna za vraćanje teritorija i prometne povezanosti Hrvatske.
  • Operacija "Bljesak" 1995., kada su sudjelovali u oslobađanju zapadne Slavonije.
  • Operacija "Oluja" u kolovozu 1995., gdje su pripadnici ATJ Lučko imali značajnu ulogu u oslobađanju okupiranih područja.

Tijekom Domovinskog rata, pripadnici ATJ Lučko borili su se u mnogim bitkama diljem Hrvatske, od istočne Slavonije do južnog bojišta, kao iu operacijama na području BiH.

Gubici postrojbe

Ratne operacije i zadaci koje su pripadnici ATJ Lučko obavljali bili su iznimno rizični i opasni. Tijekom Domovinskog rata, neustrašivo braneći samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske, poginulo je 19 pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko, a 52 ih je ranjeno. Nakon rata umro je i stradao 21 pripadnik Jedinice.

Odličja i priznanja

Zbog iznimnih zasluga u Domovinskom ratu, ATJ Lučko je dobila broj državna i vojna priznanja. Među najznačajnijim odličjima su:

  • Red kneza Domagoja s ogrlicom – za junačke pothvate u Domovinskom ratu.
  • Red Nikole Šubića Zrinskog – za iznimnu hrabrost i požrtvovnost u obrani domovine.
  • Spomenica Domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti dodijeljene su svim pripadnicima postrojbe za njihov doprinos u ratu.
Zapovjednici ATJ Lučko

Tijekom ove godine ATJ Lučko je imala nekoliko zapovjednika, od kojih su neki ostali upamćeni po ključnim ulogama u vođenju postrojbe tijekom najtežih razdoblja. U zapovjednom kadru ATJ Lučko bio je Mladena Markača (kasnije poznatog po vođenju Specijalne policije MUP-a) i druge koji su nastavili razvijati postrojbu nakon rata  Željko Sačić , koji je postrojbu vodio kroz najvažnije operacije u Domovinskom ratu.

Razvoj postrojbe nakon rata

Nakon završetka Domovinskog rata, ATJ Lučko zadržala je svoju ulogu u sustavu MUP-a Republike Hrvatske. Danas je jedna od najelitnijih i najbolje obučenih postrojbi, specijalizirana za protuterorističke operacije, oslobađanje talaca, zaštitu osoba i objekata, kao i rješavanje kriznih situacija poput talačkih drama i organiziranog kriminala. Tijekom godine pripadnici ATJ Lučko sudjelovali su u međunarodnim vježbama i misijama, čime su dodatno unaprijedili svoje sposobnosti.

Danas se postrojba modernizirala, opremljena je vrhunskom opremom i oružjem, a njezini pripadnici prolaze rigoroznu selekciju i obuku, koja uključuje najnovije metode borbe protiv terorizma i kriminala. ATJ Lučko zadržava visoku operativnu spremnost te je i dalje ključna snaga u očuvanju sigurnosti Hrvatske.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: logo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.