OVO SU LJUDI KOJIH SE PLENKOVIĆ NIKAD NEĆE ODREĆI! Jedan ministar smatra se osobom od njegova najvećeg povjerenja

14.01.2023. 11:55:00

Niz je ministara koji su u dva mandata prodefilirali kroz Vladu premijera Andreja Plenkovića, djelomice zbog afera, a djelomice radi toga što Plenković s njima nije uspio uspostaviti kvalitetnu suradnju. Moglo bi se reći kako je malo predsjednika Vlade na razini Europske unije koji se mogu pohvaliti s odljevom ministara kao što je to s Plenkovićem slučaj. No, dok je popis imena onih koji su Vladu napustili dobro poznat, oni koji Plenkovića dobro poznaju objašnjavaju kako je popis onih kojima premijer vjeruje i koje smatra svojim lojalnim kadrovima daleko skromniji.

Medved je osoba od posebnog Plenkovićeva povjerenja 

Kada se o lojalnim kadrovima iz Vlade govori tada se visoko na njegovom popisu spominje ministra branitelja Tomu Medveda. Mada je Medved Plenkovića dočekao kao kadar iz prethodne Vlade kojom su rukovodili Tomislav Karamarko i zaboravljeni premijer Tihomir Orešković, Medved se i u Plenkovićevom timu iskazao kao pravi vjeran i lojalan kadar.

”Medved je vojnik i karakterno, on je odan onome s kime surađuje, a Plenković to cijeni i prepoznaje”, komentira naš dobro upućeni sugovornik iz vladajućih redova te dodaje da se ministar branitelja ne voli previše medijski eksponirati, ali je bez obzira na to u Vladi na glasu kao operativac i glas razuma.

”On je pomirljiv tip, koji u kriznim situacijama sprječava eskalaciju i spušta lopticu, Plenković u svakom trenutku na njega može računati ne samo u Vladi već i u stranci”, smatra naš sugovornik. Dobro je poznato da je Medved Plenkovićev zamjenik u HDZ-u koji uživa simpatije braniteljske populacije i desnog krila stranke bez obzira na to što i HDZ-ova desnica premijeru nerijetko spočitava to što je stranku pozicionirao u političkom centru, i to što koalira s Pupovcem.

I Božinović je u posebnoj skupini

Premda se jedno vrijeme govorilo o zahlađenim odnosima između ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i premijera Plenkovića, njih dvojica se poštuju i imaju i više nego korektan odnos. ”Božinović nije netko tko će hvalisati premijera, niti je on netko tko se ulizuje, onda kada Plenkoviću treba reći da nešto ne radi dobro Božinović to napravi”, komentira naš sugovornik te kaže kako je Božinović korektan posao odradio i tijekom pandemije korona virusa. U to je vrijeme on djelovao kao najstabilniji član Nacionalnog stožera, a osim toga on je mudar, lukav i odmjeren političar koji zna komunicirati s predstavnicima medija što se među ostalim može pripisati i njegovom dugogodišnjem političkom iskustvu.

Podosta iskustva u politici ima i ministar prometa Oleg Butković, no premda on spada u skupinu najdugovječnijih premijerovih suradnika Plenković je u odnosu s njime ipak oprezan i rezerviran. Butković naime spada u skupinu takozvanih HDZ-ovih konzervativaca, blizak je s osječkim županom Ivanom Anušićem, a Plenković nije na čisto s njime i radi toga što je uvjeren da su njegove ambicije veće od ministarskih, odnosno da Butković želi preuzeti poziciju predsjednika Vlade.

Ministri stabilnih pozicija 

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman još je jedan od stabilnih ministara u Plenkovićevim redovima, ali on ne spada u skupinu onih od posebnog povjerenja. ”Kada je vanjska politika u pitanju, Plenković tu vodi glavnu riječ, a Radman odrađuje ono što mu se kaže”, navodi naš sugovornik koji stabilnim i korektnim ministrom naziva i prvog čovjeka obrazovnog resora Radovana Fuchsa, ali i ministricu turizma Nikolinu Brnjac koja je na glasu i kao premijerova prijateljica.

”Da je Plenković samostalno i bez stranačkih pritisaka sastavljao Vladu Brnjac bi danas bila na poziciji Ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, ali taj resor prepustio se Anušićevoj prijateljici Nataši Tramišak što je bio svojevrsni izraz zahvalnosti za rezultat kojega je Anušić na parlamentarnim izborima postigao u četvrtoj izbornoj jedinici”, naglašava naš sugovornik koji s druge strane Ninu Obuljen Koržinek ističe kao osobu koja spada u kategoriju ministara od posebnog Plenkovićeva povjerenja.

Posebno povjerenje premijera Plenkovića uživa i ministar gospodarstva Davor Filipović koji se za stranku žrtvovao kao kandidat na lokalnim izborima u Zagrebu. No, osim nekolicine ministara koji uživaju posebno Plenkovićevo povjerenje, s tim da se toj skupini sada pridružuje i Branko Bačić valja napomenuti kako u Plenkovićevom timu važnu ulogu imaju njegovi savjetnici s kojima se nerijetko konzultira kod donošenja važnih odluka.

Tu poseban naglasak treba staviti na njegova dugogodišnjeg suradnika Matu Granića, ali i na nekadašnjeg ministra obrane Damira Krstičevića koji je nestao iz javnog prostora. Desnom rukom premijera Plenkovića smatra se pak Zvonimir Frka Petešić, a Plenkovićevo veliko povjerenje uživa i mladi Vladin glasnogovornik Marko Milić.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Iva Međugorac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.