PAKLENI RITAM Dinamo čeka ludih mjesec dana, iz Maksimira se hvale odlukom: ‘Povukli smo najbolji mogući potez‘

17.10.2024. 20:52:00

Do sljedeće reprezentativne pauze, momčadi Nenada Bjelice slijedi niz ključnih dvoboja

Trebamo li vam pričati kakva je atmosfera u Maksimiru? Kakva može biti nakon što su Martin Baturina i Petar Sučić, uz Bornu Sosu, bili najbolji igrači Vatrenih protiv Poljaka. Dinamov dvojac briljirao je u Varšavi, dečki su odigrali sjajno, zabijali i asistirali. Zato se u plavom domu svi smješkaju.

- Izvršni odbor i Uprava donijeli su najbolju moguću odluku kad su ih zadržali. Jer im je stalo do interesa kluba. 


Ta nam je poruka iz Maksimira sjela još u utorak navečer, odmah kad je završila utakmica u Varšavi.

Trljaju se ruke na istoku metropole, svi su presretni što imaju u rosteru takva dva igrača-majstora koji bi trebali biti među ključnim igračima i u nastavku sezone. Jasno, o tome se ne govori, no sigurno je svima u klubu negdje u glavi....

- Jao, koliko će to biti milijuna eura u blagajni kad dođe vrijeme prodaje Baturine i Sučića.

A kad smo kod nastavka Dinamove sezone nakon ove reprezentativne stanke, za Nenada Bjelicu i njegove dečke starta pravi - pakao! Razdoblje Dinamove istine i najveće moguće iskušenje za novog trenera koji je tek startao s poslom u Maksimiru. Startao je super, probudio je momčad, najavio velika djela, ali u vremenu koje slijedi vidjet ćemo hoće li do njih stići. Sad tek slijedi pravo dokazivanje.

Jer Modri već u subotu kreću u svoju ‘utrku života’. Na startu je u rasporedu Istra 1961, pulski klub s talijanskim začinom Paola Tramezzanija. Nakon toga, četiri dana kasnije odlaze ‘slanom’ Salzburgu koji će protiv njih tražiti svjetlo na kraju tunela, sve će Austrijanci napraviti da Modrima presole juhu. Onda opet četiri dana nakon toga, 27. listopada, u Maksimir stiže ‘talijanska kuhinja’, Federico Coppitteli s Osijekom. Na dan Svih svetih, 1. studenoga, Modri igraju protiv Šibenika na Šubićevcu, a5. studenoga slijedi novi obračun u Ligi prvaka, protiv Slovana u Bratislavi. Četiri dana nakon Bratislave slijedi obračun s Goricom u Turopolju.

Bit će rotacija

Dakle, do iduće reprezentativne stanke, u razdoblju od 19. listopada do 9. studenoga, Bjeličina momčad odigrat će - šest utakmica! U 22 dana šest puta će Dinamo na teren. U tom kratkom vremenu mogla bi se možda definirati kompletna sezona zagrebačkog kluba. Ako već ne u SHNL-u, onda sigurno u Ligi prvaka. Jer upravo su Salzburg i Slovan klubovi koji su od onih kojima je u planu oteti bodove kako bi se sačuvala mogućnost ostanka u Ligi prvaka nakon prvog kruga, ulazak u nokaut fazu.

Od subote i utakmice s Istrom 1961 pa do tog ogleda s Goricom vidjet ćemo zapravo kakav je Dinamov roster. Ima li dovoljno kvalitete da se dolazi do željenih rezultata kad Nenad Bjelica starta s ‘kemijanjem’. Morat će ‘kemijati’, jer nema nikakve šanse da izdrži priču s 13, 14, 15 igrača... Rotacije u momčadi bit će kao ‘dobar dan’, nešto bez čega se neće moći. Ne samo da će biti potrebne rotacije igrača, već vjerojatno i promjene sustava.

Pred Bjelicom je sad pravi rudarski posao, hoće li u Dinamovom rudniku uspjeti pronaći novu ‘zlatnu žilu’, naći još nekoga osim ‘zlatnika’ koji sad ima u momčadi, recimo poput Baturine i Sučića. Je li se Bjelici netko nametnuo na treninzima u ovoj reprezentativnoj stanci? Recimo, živo nas zanima hoće li u Puli od prve minute igrati briljantni dvojac Baturina - Sučić, koji je izgarao i sigurno se iscrpio u Varšavi. Ili će ih trener odmarati za jednu od krucijalnih utakmica Lige prvaka u Salzburgu? Utakmicu koja može donijeti ogromnu nadu za ostanak u Ligi prvaka, a u slučaju pobjede i 2,1 milijun eura u blagajnu.

Ima li povjerenja?

Bjelica će sad morati pokazati ima li povjerenja u igrače koji nisu dio one postave koju volimo nazivati udarnom. Ako tome bude tako, ako im trener ukaže povjerenje, hoće li ga dečki iz drugog plana opravdati? Stiže vrijeme u kojem će Stojković, Kačavenda, Cordoba, Mbuku, Špikić, Rog ili Pavić morati naći načina pokazati da su se u stanju nositi s najvećim zahtjevima igre, vrijeme u kojem će kapetan Arijan Ademi morati doživjeti ‘drugu mladost’, Sandro Kulenović se vratiti golgeterskim navikama, Mmaee uhvatiti formu koju je imao, Ogiwara pokušati doći do otkupa svog ugovora, te Oliveras konačno izaći iz hladovine.

Bjelici će trebati - svi! Bez ‘svih’ Bjelica i Dinamo neće uspjeti. Počevši od subote, pa nadalje, vidjet ćemo zapravo pravu sliku zagrebačke momčadi. Je li Dinamo dovoljno jak i sposoban za svoju ‘utrku života’ koja se vozi po SHNL-u i Ligi prvaka.

Dinamo između dvije reprezentativne pauze

19. listopada

Istra 1961 - Dinamo (p)

23. listopada

RB Salzburg - Dinamo (lp)

27. listopada

Dinamo - Osijek (p)

1. studenoga

Šibenik - Dinamo (p)

5. studenoga

Slovan Bratislava - Dinamo (lp)

9. studenoga

Gorica - Dinamo (p)

Izvor: Sportske novosti/Foto: DAMIR SENCAR Afp

Izvorni autor: Davorin Olivari

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.