Penava izlazi iz HDZ-a i uzet će im najmanje dva mandata?

19.05.2020. 11:39:00

Vukovarski gradonačelnik radi zadnje pripreme u svom gradskom Uredu. Svjestan je da bi mu HDZ nakon izbora mogao blokirati rad gradskog vijeća pa zato posljednjih dana potpisuje sve odluke

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava večeras, odnosno najkasnije u srijedu ujutro trebao bi istupiti iz HDZ-a što za tu stranku znači minimalno dva mandata manje u petoj izbornoj jedinici.

To su posljednje informacije koje je 24sata dobio od izvora bliskog Penavi koji radi zadnje pripreme u svom gradskom Uredu.

Naime, svjestan je da bi mu HDZ nakon parlamentarnih izbora mogao blokirati rad gradskog vijeća, čak isporovocirati izvanredne izbore te zato posljednjih dana potpisuje sve odluke. 

- Upravo zbog spomenutih razloga nije mogao ranije istupiti iz HDZ-a- govori nam sugovornik blizak Penavi.

U HDZ-u nisu baš najsretniji s Penavinim odlaskom, a sve do nedavno su govorili da su spinovi kako Penava izlazi te da nema nikakve dileme da će ostati u stranci. Govorilo se čak o tome da će mu biti ponuđeno da bude nositelj liste, ali, čini se, ništa od toga.

- Onaj tko zna Penavu zna da on nije spavač, nije uhljeb već da čovjek hoće raditi za dobrobit Vukovara i Slavonije. Njemu se nije sviđalo kako Plenković upravlja strankom, na unutarstranačkim izborima je izgubio i sada izlazi. Pošteno - govori nam sugovornik blizak vukovarskom gradonačelniku.

Nedavno je, pak, agencija 2x1 komunikacije u istraživanju CroElectro objavila da u petoj izbornoj jedinici HDZ dobiva šest, SDP pet, a Miroslav Škoro tri mandata. Za usporedbu, 2016. godine na izborima HDZ je u petoj izbornoj jedinici dobio osam mandata.

Tada je na listi HDZ-a, ali na četrnaestom mjestu bio Stevo Culej koji je s te pozicije, zahvaljujući preferencijalnim glasovima, ušao u Hrvatski sabor.

Osvojio je više od devet tisuća glasova, odnosno 11,98 posto glasova. Sada bi, pak, trebao ići na izbore sa svojom nezavisnom listom.

Izvor: 24sata/ Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Izvorni autor: Tea Kvarantan Soldatić

Autor: