PENAVA najavio mogući izlazak iz HDZ-a ako “ne nađe načina kako osuditi one koji su Vukovar sravnili sa zemljom”

30.01.2020. 09:30:00

ZAGREB – Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava uživo se telefonski uključio u N1 Studio kako bi komentirao unutarstranačke izbore u HDZ-u, zašto se kandidirao za mjesto zamjenika predsjednika, te što misli o novoj aferi s APN stanovima.

Naravno da je sada samo stvar usuglašavanja zajedničkog programa kojim ćemo se predstaviti svim članovima. Nisam tajio da razgovaram sa svima, od Plenkovića do Karamarka, no na kraju sam se usuglasio sa Stierom i Kovačem.

Ostao sam dosljedan sebi, još od tematike neprocesuiranja ratnih zločina uvijek sam isticao da svoje ime i prezime ne guram u prvi plan. Bio bih puno zadovoljniji bio da ostanem na mjestu gradonačelnika Vukovara, a da moje svjetonazore provodi stranka, odnosno drugi pojedinci. Nemam volje ni ambicije svoj život nastaviti u Zagrebu”.

Penava ne smatra da će unutarstranački izbori dovesti do razilaženja ili osipanja članstva.

“Siguran sam da neće doći do podjela. Prirodno je da će doći do povišavanja temperature, no nipošto do strateških poremećaja koji će rascjepati stranku. Tu mislim na unutarstranački izborni proces.

No, ukoliko za neke stvari ne pronađemo suglasje unutar HDZ-a, nemam više tamo što tražiti. Ako stranka nema načina kako osuditi nekoga tko je sravnio Vukovar sa zemljom, nemam što tu tražiti, ako ne nađe načina kako oživjeti hrvatsko selo, sutra sam vani“.

Penava kaže da je ova Vlada napravila određene pomake po pitanju revitalizacije Slavonije i Vukovara, no jedno ističe:

“Jasno da je hrvatsko selo dobilo novi kružni tok, sadržaje, velike iskorake unaprijed, no ako ćemo sadržajno jesmo li oživjeli hrvatsko selo i da seljak od proizvoda može uredno živjeti – nismo i to je naša sramota. Tu povlačim crtu.Tu nema kompromisa, to je pitanje biti ili ne biti”.

Novu aferu koja potresa HDZ, ali i Vladu jest ona Krešimira Žunića, HDZ-ovog direktora zadarskog APN-a koji je od APN-a kupio stan, nije previše detaljno komentirao:

“Nisam upoznat, ne znam ime i prezime, ni detalje, ali svakoga tko se ogriješio o zakon i iskoristio dužnosničku funkciju treba osuditi i procesuirati, presuditi sukladno zakonu. Tu je linija koju treba povući. Naravno, na višem je konceptu razmišljanja i postaviti pitanje odakle sve te afere i je li to baš tako ili treba pustiti da se sve dokaže”.

Penava je objasnio zašto se kandidairao za zamjenika predsjednika HDZ-a, te zašto na mjestu predsjednika želi Miru Kovača, a kao potpredsjednika Davora Ivu Stiera.

“Imamo program i kada govorimo o razlozima zašto trojac, riječ je o istaknutim članovima HDZ-a koji imaju teme koje su komunicirali i iz kojih se lagano moglo razabrati tko se za što zalaže.

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.