Polaznicima obuke Središta za razvoj vođa uručene diplome

01.06.2022. 18:45:00

Dodjelom diploma i znački na Kninskoj tvrđavi završila je šestotjedna obuka 6. naraštaja polaznika obuke za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić”

Polaznicima 6. naraštaja obuke za razvoj vođa Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, Zapovjedništva za obuku “Fran Krsto Frankopan” nakon završne 88 kilometara duge hodnje od Udbine do Knina u srijedu 1. lipnja 2022. na Kninskoj tvrđavi uručene su značke i diplome.

Svečanoj završnoj ceremoniji u Kninu nazočili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler i drugi.

Najboljim polaznikom šestog naraštaja proglašen je desetnik Matija Petrović koji je nagrađen samokresom HS s posvetom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na uspješno završenoj obuci polaznicima je čestitao general-pukovnik Šerić i zahvalio je instruktorima što su polaznike profesionalno i posvećeno vodili kroz zahtjevnu obuku. “Završen je ciklus obuke kojim smo dobili još jednu generaciju vođa na nižim taktičkim razinama vođenja i zapovijedanja. Ovo je prilika za podsjetiti se kako je vrhunski obučen i osposobljen vojnik, dočasnik i časnik najvažniji čimbenik razvoja sposobnosti Hrvatske vojske,” istaknuo je general Šerić.

“Nametnite svoje stavove vašim zapovjednicima i ustrajte na tome, ne bojte se pogriješiti i prihvatiti rizik. Vaša zadaća je graditi uvjete u kojima će se prepoznati i stvarati nove vođe”, zaključuje general Šerić.

Zapovjednik ZOD-a brigadni general Ljubas polaznicima obuke čestitao je na odvažnosti i ustrajnosti te profesionalnosti pripadnika Središta naglasivši kako ono ima zadaću stvoriti kompetentne, odlučne, visokomotivirane vođe taktičke razine. Vođe s domoljubnim duhom i izgrađenim profesionalnim i etičkim osobnostima koji će biti primjer podređenima i oslonac nadređenima u provedbi zadaća.

“Čast je i teret nositi značku s imenom vukovarskog heroja pukovnika Marka Babića, a privilegija je crpiti inspiraciju iz njegovih herojskih djela, kao i iskustva branitelja iz Domovinskog rata. To su temelji na kojima gradimo budućnost”, poručio je polaznicima.

Instruktor nadnarednik Hrvoje Čavić, jedan od trojice koji su polaznike pratili na hodnji i ujedno polaznik prve pilot obuke, kazao je kako je ova hodnja važna jer predstavlja završni ispit.

“Svi polaznici ovdje dolaze dragovoljno i ovo im velika je čast i sve teškoće se zaborave”, kazao je nadnarednik Čavić.
Dvodnevna 34 satna hodnja 50 polaznika, među kojima je i pet žena, bila je vrhunac zahtjevne šest tjedana duge obuke koja je počela 25. travnja, a kojoj je pristupilo 60 polaznika. Novost u obuci su i sadržaji na situacijskom poligonu koje je ovaj naraštaj prvi koristio. Od 2019. godine do danas obuku je uspješno završilo 269 polaznika.

Izvor: MORH/Foto: MORH/ V. Pintarić

Izvorni autor: MORH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.