POSJET PRIPADNICIMA OSRH Anušić u Mađarskoj: ‘Ovo što ću sada reći nije prigodna izjava’

04.03.2024. 19:40:00

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić posjetio je pripadnike OSRH u sastavu 4. HRVCON-a i Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo – Centar u Mađarskoj

Nakon što je nedavno posjetio pripadnike 13. hrvatskog kontingenta u Poljskoj, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić posjetio je danas i 64 pripadnika Oružanih snaga RH u sastavu 4. hrvatskog kontingenta u Mađarskoj. Hrvatske snage u sklopu NATO aktivnosti ojačane budnosti u Mađarskoj raspoređene su na tri lokacije, a ministar je bio u kampu Croft u Veszpremu, gdje se nalazi i glavnina naših snaga.

“Posjetio sam hrvatski kontingent u Poljskoj, obilazim vojarne u Hrvatskoj, razgovaram s pripadnicima Oružanih snaga RH…, dobivam informacije s terena, stvorio sam sliku koje su vaše potrebe i moj zadatak je da vam stvorimo još bolje uvjete rada. I ja sam 11 godina bio pripadnik Oružanih snaga, pa vas dobro razumijem i znam koji su vaši ciljevi, sa čime se suočavate i koji je vaš način razmišljanja. Ovo što ću sada reći nije prigodna izjava – Hrvatska vojska je najbolje što hrvatska država ima, a vi ste nasljednici pobjedničke vojske i o tome vodite računa i kada ste u odori i kada ste u civilu“, poručio je ministar obrane. Zahvalio se pripadnicima hrvatskog kontingenta u Mađarskoj na njihovoj vojnoj službi, ali i na tome što Hrvatsku vojsku, kao i hrvatsku državu predstavljaju uzorno i vojnički časno.

Foto: MORH
Sedam mjeseci u Mađarskoj

Borbenu grupu NATO aktivnosti ojačane budnosti u Mađarskoj čine snage Mađarske, koja je i vodeća nacija eVABG- HUN, Republike Hrvatske, Talijanske Republike i Republike Turske. U određeni aktivnostima sudjeluju i snage SAD-a. Turske snage pak nisu raspoređene u Mađarskoj već se u stanju visoke pripravnosti nalaze u svojoj matičnoj zemlji.

Pripadnici 4. hrvatskog kontingenta u Mađarskoj će provesti ukupno sedam mjeseci, a ondje su od veljače 2024. Zapovjednik 4. HRVCON-a eVABG-HUN je pukovnik Antonio Tokić, trenutačno obnaša dužnost zapovjednika 1. motorizirane bojne „Vukovi“ iz sastava Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), Hrvatske kopnene vojske (HKoV). Pukovnik Tokić prezentirao je ministru Anušiću radni dan pripadnika Hrvatske vojske u Mađarskoj.

Foto: MORH

“Članovi našeg kontingenta istinski su ambasadori svoje zemlje i istinski domoljubi“, rekao je pukovnik Tokić. U delegaciji ministra Anušića bio je i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, koji je pripadnicima hrvatskog kontingenta uputio nekoliko savjeta.

„Njegujte međuljudske odnose, oni su temelj svake uspješne organizacije. Zadaće ispunjavajte u skladu sa sigurnosnim propisima i poštujte jedni druge“, istaknuo je general-pukovnik Jurković.

Hrvatska osnivačica

Sudjelovanje u aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj značajno utječe na razvoj sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske, povećanje razine interoperabilnosti s oružanim snagama drugih država članica te izravno doprinosi jačanju odvraćanja i kolektivne obrane Sjevernoatlantskog saveza. Ministar Anušić posjetio je i Multinacionalno divizijsko zapovjedništvo – Centar (HQ MND C) u Székesfehérváru.

Hrvatska je, uz Mađarsku, osnivačica tog zapovjedništva (naknadno se uključila i Slovačka), a ono je osnovano 2020. godine jer dotad u dijelu središnje i istočne Europe nije postojalo ni jedno zapovjedništvo NATO-a koje bi koordiniralo pozadinske operacije odvraćanja, odgovaralo na krize i bilo posvećeno kolektivnoj obrani. U tom NATO-vu zapovjedništvu sudjeluje 21 pripadnik Oružanih snaga RH, a načelnik stožera tog zapovjedništva je brigadni general Dražen Ressler.

Izvor: dnevno/Foto: MORH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.