Posljedice širenja omikrona: Nestašica kućnih testova, ljekarne ih prodaju i 150 na dan

23.01.2022. 10:44:00

Otkad prevladava brzošireća omikron-varijanta koronavirusa i na testiranje se čeka dulje nego ikad, a antigenski su testovi i službeno proglašeni valjanima za potvrdu bolesti, postali su tražena roba, piše u nedjelju Večernji list.

Potražnja za brzim kućnim antigenskim testovima (BAT) traje već danima pa je u mnogim ljekarnama došlo do njihove nestašice.

"Testovi za covid masovno se kupuju, zadnji tjedan ljudi uzimaju po dva-tri minimalno. Baš me zvao kolega koji ih je uzalud pokušavao naručiti i onda je konačno našao dva mala dobavljača preko kojih je to uspio", rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

"Posebno su traženi otkad je aktualan omikron. Prije toga smo ih prodavali tu i tamo, a u zadnje vrijeme i 150 u jednom danu. Od srijede smo ostali bez kućnih testova za covid, a dobavljač ih više nije imao na zalihama. Najavili su nam da ćemo ih dobiti u ponedjeljak", kažu u jednoj zagrebačkoj ljekarni.

Za razliku od testova za kućnu upotrebu, antigenskih za upotrebu na testnim punktovima i u ordinacijama na tržištu ne nedostaje, ali su neki liječnici ipak ostali bez njih do kraja tjedna.

"Sin mi je bio na kućnom testu pozitivan pa smo htjeli da se to upiše u njegov zdravstveni karton i stoga inzistirali da dođemo k obiteljskoj liječnici. Rekla nam je da kupimo antigenski test u ljekarni i donesemo ga, što smo i napravili. Testova je bilo, uzeli smo nekoliko komada ako sad i mi obolimo. Liječnica je testirala sina i potvrdila mu covid-19", ispričala nam je jedna Zagrepčanka.

BAT za kućnu upotrebu i oni za korištenje u ordinacijama isti su, razlika je samo u pakiranju i uputama (reagens je za korištenje u medicinskim ustanovama pakiran po dva decilitra pa ga zdravstveni radnik odmjeri pri upotrebi).

Iz Medike, jednog od najvećih dobavljača, kažu da testova ima dovoljno. "Idući tjedan stižu nove pošiljke", kaže Jakov Radošević, član uprave Medike, donosi Večernji list.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.